Skip to main content

Posts

Nasi Lemak Ekspres

Pagi ni, alhamdulillah diberi tenaga luar biasa sikit. Makanya by 8.30 am tadi dah siap masak sarapan merangkap lunch dan dinner. Makanan untuk 1 hari sekaligus! Haha. Masak nasi lemak je pun sebenarnya. Rebus telur, masak nasi, buat sambal bilis. Memang seekspres dan seringkasnya lah sebab tak larat nak masak yang haibat sangat. Hihi. Yang jadi sekejap je proses masak tu sebab cili kering memang dah siap blend dengan bawang besar dan bawang putih. Buat stok simpan dalam peti ais. Nak masak sambal, tak payah dah nak kupas bawang bagai. Kacang takde takpe. Timun pun takde. Yang ada carrot dengan mixed vege je. Tengok la nanti belasah aje makan dengan nasi lemak, apa salahnya ye tak. Nasi lemak, masuk santan dengan halia aje. Tu pun mula macam mentah, sambung masak, terhangit pulok sikit. Aduyai. Tapi alhamdulillah sikit je hangitnye. Daun pandan takde, takde hal. Tapi kalau ada tu, semerbak harum la sikit kan. Oh ya, resipi follow buku Chef Wan. Haha buat nasi lemak pun ikut buku...

Baca Penjelasan Ini Dahulu Sebelum Buat Keputusan Nak Guna MSG Dalam Masakan

Saya memang tak biasa masak guna MSG atau Pak Aji (Ajinomoto). Tapi guna bahan perisa lain macam kiub ayam, serbuk pati ikan bilis, serbuk sos perang segera selalu jugak dulu. Cuma sekarang dah kurangkan. Garam pun dah ganti guna garam bukit, sebelum ni guna garam laut. Arwah mak pun seingat saya tak pernah masak guna MSG, mungkin sebab tu saya pun tak pernah guna. Lepas tu selalu orang tua cakap lepas makan makanan yang ada MSG ni, akan sakit perut. Bila baca status Dr Hamid Jan ni, baru paham rupanya depend pada badan masing-masing. Lama jugak nak hadam pasal MSG ni, tapi wonder jugak sebab dalam Reader's Digest, yang dulu-dulu la banyak cover pasal Ajinomoto. Depa sungguh-sungguh ni explain MSG tu buat dari apa, buat macamana. Tapi tak cukup nak yakin untuk guna pun. Sebab mindset bila guna MSG ni sebab tak pandai nak perasakan makanan sendiri. Haha. Sebab tu kedai yang banyak guna. Nak bagi sedap. Betui la nak enhance rasa, bagi jadi lebih sedap. Rupanya sama macam kita tamb...

Status Halal Rempah Baba's dan Alagappa's

Beberapa hari kebelakangan ni, dok viral pasal status halal rempah Baba's dan Alagappa's. Saya pun ada baca kat group Telegram. Mula-mula tu eh... hampir terpercaya jugak tapi pikir-pikir balik macam tak berapa nak hadam jenis berita-berita yang dikongsi dalam group macam ni. Memang la niat orang nak berkongsi tapi itulah kadang ada orang lain ambik kesempatan macam ni untuk jatuhkan bisnes orang lain. Saya dahlah memang selalu guna rempah-rempah mamak ni. Rempah kari, serbuk jintan, serbuk cili. Sentap mak nak la jugak masa baca berita camtu. Apapun, ni ha penjelasan sebenar daripada Jakim. --- Dipetik daripada Facebook Bahagian Hab Halal JAKIM: PENJELASAN ISU SERBUK KARI JENAMA BABA'S DAN ALAGAPPA'S 26 Oktober 2016M 25 Muharam 1438H Maklumat yang tersebar berkenaan serbuk kari jenama Baba's dan Alagappa's mengandungi ramuan yang tidak sewajarnya ADALAH TIDAK BENAR DAN TIDAK BERASAS SAMA SEKALI. Untuk makluman pengguna, kedua-dua produk ini merupakan ...

Sebab Shopping di Aeon Maxvalu Best

Saya pernah berkongsi tentang shopping di Pasaraya Aeon Maxvalu sebelum ni, di sini , tapi untuk kali keduanya nak kongsi lagi sekali sebab saya rasa bagus untuk orang lain juga tahu. Ok, dari segi harga memang tak dapat dinafikan memang agak mahal tapi bergantung juga pada barang yang kita nak beli dan juga waktu kita beli tu. Kalau sayur organik, memang a bit pricey lah sebab premium quality kan. Sesuai la dengan harga dia. Tapi yang biasa, yang local products pun ada banyak pilihan juga. Pilih betul-betul. Kadang-kadang di rak clearance kalau untung ada barang yang elok lagi, boleh pilih. Harga memang terbabas boleh less sampai 70%-80%. Ayam, daging dan ikan pulak, kalau pegi awal pagi masa baru buka atau lewat malam nak dekat tutup tu, akan ada less 30%-70%. Tapi yang dah siap pek lah. Saya paling rambang mata kalau ikan. Ikan tenggiri, jenahak, merah, kerapu. Ikan lelong Ikan-ikan mahal ni! Kadang-kadang kepala ikan pun ada. Sotong, udang ada. ...

Takziah: Kebakaran di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru

Takziah kepada semua anggota keluarga mangsa yang terlibat dalam kebakaran di Hospital Sultanah Aminah (HSA), Johor Bahru pagi tadi. Sememangnya kebakaran yang berlaku di Wad Kritikal (ICU) kat hospital terbabit meninggalkan kesan yang mendalam bagi semua petugas kesihatan khususnya dan rakyat Malaysia amnya. Gambar: beritaharian.com.my Teringat lagi kunjungan saya ke Johor Bahru, sekitar tahun 2012, beberapa bulan selepas kahwin. Kira honey moon lah gitu. Saya teman suami ke UTM, untuk ambil transkrip ijazah. Alang-alang ke sana, kami bercuti terus lah. Bandar JB memang sangat asing bagi saya. Saya tak pernah pun ke sana, itu lah pertama kali. Seronok jugalah, suami bawak je jalan-jalan ke tempat yang dia biasa pegi masa study dulu. Lebih kurang macam Penang juga pada pendapat saya dari segi kesibukan bandar tulah. Kami menginap di Thistle Hotel, berhadapan HSA. Bangunan HSA memang lain sebab dindingnya merah, dari jauh pun nampak. Saya dari tingkap hotel tu dapat lih...

Sarapan di Warung Imam Muda, Jalan Kebun, Klang

Pagi ni berkesempatan sarapan di Warung Imam Muda, yang tak jauh daripada rumah. Kami dalam perjalanan ke klinik, jadi sebelum ke sana, singgah sarapan dulu. Selalunya nak sarapan kat sini waktu hujung minggu, ramai sangat orang. Jadi bila ada peluang hari bekerja ni, bolehlah singgah. Warung Imam Muda ni lokasinya di Jalan Haji Hussin, Jalan Kebun, Klang. Tepi jalan aje, depan rumah orang, agaknya tuan kedai kot. Kedai pun konsep terbuka, jadi dapat merasa angin sepoi-sepoi semula jadi diiringi pulak dengan alunan bacaan Al Quran sambil makan. Pagi ni, kami pilih untuk sarapan nasi lemak ayam berempah, nasi goreng kampung dan kuih-muih. Air pulak teh O dan teh tarik. Sebelum ni, pernah makan soto dan lempeng Jawa. Sebenarnya banyak lagi menu yang ada, macam bubur nasi tapi available hujung minggu sajalah. Makanannya sedap juga, citarasa homemade gitu. Lempeng Jawa tu sedap sambal pencicahnya. Suasana kedai pun selesa. Kalau yang tinggal di sekitar Jalan Kebun Klang ni bolehlah ...

Makanan Johor Original di Restoran Bisik-Bisik, Terbaik!

Ini back dated entry. Dah lama dah pegi makan kat sini, 2 minggu lepas kot tapi tak terupload ceritanya. Meh jamu mata tengok menu sedap kat sini. Baru jamu mata, belum jamu selera lagi tu. Kacang Pool   Memang makanan popular orang Johor ni. First time makan. Hehe. Sedap rupanya. Lepas ni boleh cuba buat sendiri tapi kalau tak jadi, kena mai makan kat sinilah jawabnya. Mi Bandung Udang Galah   Mi bandung kat sini boleh pilih nak yang biasa atau ditambah udang galah (ikut gred). Pilih mana suka. Kalau suka udang besar boleh pilih mi bandung dengan udang galah gred AA.  Otak-otak   Ini makanan masa tengah tunggu order sampai. Sedap dan fresh. Tak terlalu pedas.  Char Kuetiau Special Char kuetiau special ada kerang dan udang. Ada juga pilihan nak udang saja, kerang saja, lala atau nak semua seafood. Rasa dia memang sedap. dan portion pun cukuplah untuk sorang makan. Taklah kedekut sangat, kucai dengan tauge...