Pernah tak rasa nak makan sambal tumis tapi takde stok cili giling atau tak sempat nak blend cili kering kat dapur?
Saya pernah. Tapi kes saya sebenarnya cari cili giling siap kat kedai tapi tak ada. Jadi dapatlah idea lain. Nak jugak masak sambal sebab masa tu dah janji dengan husband.
Pusing punya pusing 1 Speedmart tu tak ada satu pun cili giling. Macamana ni...saya dah tak kuasa nak pi kedai lain. Tup tup ternampak serbuk cili. Agaknya boleh guna ni kot. Tengok kat belakang peket ada resipi sambal tumis ikan bilis.
Gambar hiasan
Boleh ke ni?
Rembat ajelah dulu. Nak cuba. Mana tau sedap ke.
Maka balik rumah saya cuba masak. Tak yakin mulanya. Mesti tak sedap ni. Hah punya lah negatif.
Saya ikut aje resipi macam yang dicadangkan. Sampailah akhirnya...eh. Nampak ok macam sambal biasa. Rasa pun sedap jugak.
Yay! Berjaya buat sambal tumis akhirnya. Dan boleh je masak sambal tumis tak payah guna cili giling atau cili kisar. Haaa. Apakah lagi alasan yang membuatkan kita tak perlu masak? Teetttttt.
Saya cuba untuk sambal udang. Ok je. Lepas tu sambal ikan bilis. Pun ok. Nah saya share resipi nye. Senang je. Cer cuba.
Sambal Ikan Bilis Mudah dan Ringkas
Bahan-bahan:
1 genggam ikan bilis
1 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
2 sudu besar serbuk cili (dibancuh dengan air dan dijadikan pes)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
Garam dan gula secukup rasa
Cara masak:
1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Ketepikan.
2. Guna minyak yang sama, tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
3. Masukkan pes cili. Masak hingga garing. Masukkan sedikit air. Kacau sebati. Masukkan serai.
4. Masukkan sos tiram dan sos tomato. Kalau nak berkuah sikit, tambahkan air lagi.
5. Bila pes cili dan sos dah sebati, perasakan dengan garam dan gula kalau perlu.
6. Masukkan ikan bilis goreng tadi. Gaul rata.
6. Siap untuk dihidang.
Senang, kan?
Saya rasa sangat praktikal guna ni kalau pi camping ke travel ke. At least boleh juga makan sambal tumis kan. Nak buat rencah untuk goreng mi ke pun boleh. Guna setengah atau 1 sudu je serbuk cili tu. Sesuaikan dengan tahap pedas yang anda suka.
Yang pasti, praktikal juga diguna di rumah. Bancuh aje dengan air, jadi pes.
Haa kan boleh masak sambal tumis tanpa guna cili giling atau cili kisar? Selamat mencuba!
Bagus ni. Senang lg2 klu blender rosak
ReplyDeletebetul tu. dan tahan lama juga :)
DeleteBagus....dah 2 bulan duk kat US rindu nk mkn sambal tumis.. duk hotel dapur ada cuma blender ja xdak.. bleh try ni.. tq..
ReplyDeleteBagus....dah 2 bulan duk kat US rindu nk mkn sambal tumis.. duk hotel dapur ada cuma blender ja xdak.. bleh try ni.. tq..
ReplyDeleteYe ke..try la encik azizul...memang mudah saja ni. terubat rindu :)
DeletePerkongsian yg bagus ni.. nak buat nasi lemak pagi2 ni, lupe cili habis..kedai time ni mana bukak lg..tu try google leh tak guna cili serbuk, tgk sini mcm boleh..makanya saya akn cuba.. terima kasih..
ReplyDeleteYa cik, boleh je guna serbuk cili. Mudah pun ya juga :)
Delete