Gambar: myhealth.com.my |
2. Tekanan darah
3. Paras Hb
4. Urine (albumin dan sugar)
5. Nadi
6. Edema (bengkak, selalu check kaki)
Gambar: myhealth.com.my |
Semalam, ada rezeki dinner kat Restoran Zam Zam, yang sediakan arabic food. Teringin nak makan nasi arab. Kalau tak masak sendiri guna pek nasi arab Al Bayt tu, kat sinilah jadi pilihan nak makan nasi arab sedap.
Walaupun ada banyak restoran nasi arab, rasanya sekarang ni lagi bercambah dengan pesat, bagi saya dan husband, kat sini jugaklah yang paling kena dengan selera kitorang.
Semalam order mandy ayam, kabsah ayam, grilled chicken, mushroom soup. Air pulak, barbican strawberi, watermelon juice dan honeydew shake. Alhamdulillah makan dengan jayanya semalam, habis licin semuanya. Anak-anak pun kemain tak berenti bercakap dalam restoran, excited sungguh, agaknya satu restoran tu dengar suara diorang je. Hehe.
Gambar makanan hanya sempat snap mandy dan kabsah ayam je sebab tak menyempat dah nak makan. Haha. Maklum la dengan kanak-kanak ribena ni, tangan tu cepat sangat nak mencapai apa yang ada depan mata. Jadinya ummi abah nye nak kena bertindak pantas la.
Ok berkenaan menu kat restoran ni, rasanya dah banyak perubahan compare dengan masa kitorang datang dulu-dulu. Macam banyak yang lebih menarik je. Portion dia pun ngam-ngam kira kenyang la. Taklah sikit atau banyak sangat.
Kalau nak order individual menu boleh, nak order set pun boleh. Ada yang set untuk 2-3 orang, 4-6 orang. Senang la kalau datang sekeluarga. Nak buat tempahan pun boleh.
Selain nasi arab, itu pun dah macam-macam jenis, ada hidangan salad, roti, seafood, ayam, daging kebab. Kebanyakan menu arab ni tak pedas sangat, jadi senang nak buat pilihan menu untuk anak.
Macam kitorang makan semalam, mandy dengan kabsah ayam tu of course dah sedap (cewah). Set nasi disertakan sup dan kuah/sos (ala air asam pun ada). Individual nasi arab dalam RM15-RM20 gitu lah. Depend jenis nasi dan lauk - ayam atau kambing.
Grilled chicken set ada 2 keping isi ayam gril, fries, hirisan kobis putih dan ungu, sekeping roti, mayonis dan sos tomato. Tapi pada saya, sos dengan mayonis tu lain sikit rasa dia. Unik sikit tapi sedap. Harga dalam RM18, tak silap.
Mushroom soup pun sama. Beza dengan yang kita makan kat Pizza Hut. Mushroom soup ni pekat, creamy dan rasanya lebih susu kot tapi tak muak. Mushroom pieces pun banyak. Harga semangkuk RM18 ke RM19.
Jus dia sedap. Rasanya tak tambah gula pun. So original punya flavour. Watermelon dan honeydew tu dua-dua secukup rasa. Barbican tu taktau le rasa macamana sebab tak rasa pun. Hehe. Air berkarbonat arab kot ye.
Jadi begitulah komen tentang makanan kat Restoran Nasi Arab Zam Zam. Selain makanan sedap, persekitaran pun selesa. Boleh pilih nak makan kat dalam atau luar. Servis pun agak cepat, taklah menunggu lama sangat. Parking pun bukan masalah besar sangat lah sebab ruang parking banyak.
Oklah, kalau yang dah ngences tu, silalah ke sana ye. Ni alamatnya, restoran ni insha Allah senang nak cari, bangunan sebesar alam mengadap deretan kedai-kedai di Seksyen 9 tu. Dalam sikit daripada Bason, dekat dengan sekolah.
Restoran Zam Zam Arabic Food
Alamat: Jalan Tengku Ampuan Zabedah G 9/G, Sesyen 9, Shah Alam, Selangor
Waktu operasi: 10 am - 11 pm (setiap hari)
Website: zamzamcuisine.com
*Kedai ni dah tak ada (tutup) dah. Ahhh sedihhhh
Pagi ni, alhamdulillah diberi tenaga luar biasa sikit. Makanya by 8.30 am tadi dah siap masak sarapan merangkap lunch dan dinner. Makanan untuk 1 hari sekaligus! Haha.
Masak nasi lemak je pun sebenarnya.
Rebus telur, masak nasi, buat sambal bilis.
Memang seekspres dan seringkasnya lah sebab tak larat nak masak yang haibat sangat. Hihi.
Yang jadi sekejap je proses masak tu sebab cili kering memang dah siap blend dengan bawang besar dan bawang putih. Buat stok simpan dalam peti ais. Nak masak sambal, tak payah dah nak kupas bawang bagai. Kacang takde takpe. Timun pun takde. Yang ada carrot dengan mixed vege je. Tengok la nanti belasah aje makan dengan nasi lemak, apa salahnya ye tak.
Nasi lemak, masuk santan dengan halia aje. Tu pun mula macam mentah, sambung masak, terhangit pulok sikit. Aduyai. Tapi alhamdulillah sikit je hangitnye. Daun pandan takde, takde hal. Tapi kalau ada tu, semerbak harum la sikit kan.
Oh ya, resipi follow buku Chef Wan. Haha buat nasi lemak pun ikut buku u ols.
Oklah tadi anak-anak dah sarapan nasi lemak. Nanti lapar, makan la lagi nasi lemak. Lepas tu nasi lemak lagi. Haha. Bertabahlah.
Yang penting, hati senang makanan dah siap masak. Selalu petang-petang dah tak larat, nak baring, melepak je rasa.
Hari ni u ols makan apa?