26.8.15

Sebab Ibu Bekerja yang Menyusu Perlu Makan Multivitamin


Jadi ibu yang bekerja dan menyusu tak dinafikan memang menuntut tenaga dan kekuatan yang tinggi. Nampak macam mudah kan menyusu ni tapi ibu menyusu sajalah yang faham keadaan yang cepat lapar, mengantuk lepas menyusu, susu perahan tak cukup atau terlalu letih dengan urusan kerja, rumah dan anak.

Tapi biasalah ibu-ibu ni selalu ada kuasa super. Hehe. Semua benda boleh buat padahal dalam hati kata tak larat.

Dua orang kawan saya amalkan vitamin  sejak mengandung hingga menyusu mengaku yang sangat penting ambil multivitamin. Selalunya bila dah balik kerja dah letih tapi banyak lagi urusan yang perlu diselesaikan. Kalau anak sorang pun penat, bayangkan kalau anak lebih ramai. Habis urusan kerja, balik untuk urus rumah pulak. Banyak tenaga kena guna. Dan dengan umur yang makin bertambah, kudrat pun selalunya makin kurang. Kadang tu bila dah letih sangat, makan pun tak berapa selera.

Yang sorang ni, memang ambik multivitamin. Katanya bila makan multivitamin ni, bila balik kerja masih bertenaga nak urus baby yang baru 5 bulan. Dan masih menyusu badan.  Kalau tak cukup vitamin penting ni, tambah pulak pemakanan pun tak cukup, manalah nak datang tenaga ye tak.

Yang sorang lagi, baru nak cuba multivitamin ni.  Dia sebelum ni memang regular ambik tablet kalsium-magnesium Ostematrix, lepas tu top up dengan Vitamin C dan B Complex. Memang katanya beza kalau ambil dan tak ambil vitamin. Saya sendiri pun setuju. Lemau sangat menjelang petang kalau terskip vitamin pagi tu.

Kalau anda pun kategori ibu bekerja yang menyusu yang sering rasa penat, stres, asyik nak marah, terlalu letih dan tidak ambil apa-apa vitamin, sangat baik mula amalkan daripada sekarang. Kita nak jaga keluarga, kita kena pastikan kita sihat dan badan nak pakai lama, nak tengok anak membesar insya Allah jika dipanjangkan umur. Tak salah berusaha untuk dapat kesihatan yang lebih baik. Malahan kita dituntut menjaga tubuh badan kita sebaik mungkin.

Wallahua'lam.



25.8.15

Sambal Belacan Mak Mertua

Sambal belacan memang banyak versi. Saya ni kan belajar masak ikut buku, ikut Google. Jadinya banyak resipi sambal belacan saya cuba tapi satu pun tak kena selera suami saya.

Yelah, sambal belacan mak tersedap mana ada dalam buku atau Google! Kena belajar dengan mak mertua lah. Hehe.

Dan saya selama ni alergik makan belacan, maka memang tak pernah la nak belajar buat sambal belacan. Kesian incik suami. Sekarang ni alhamdulillah dah kurang alergik, makan belacan pun takde nak gatal-gatal sangat, tu yang berani masak semua nak letak belacan. Tapi apa pun tetap kena sederhana. Banyak sangat tak boleh la. Hehe.

Sebab tak sempat nak tanya mak mertua, kita tanya resipi kat anak mak mertua je lah. Rupanya dia tahu! Hmmm. Sabar je lah.

Ni saya kongsikan resipi sambal belacan versi mak mertua saya. Nanti balik kampung kalau ada tambahan tips saya akan update. Ini versi anak mak mertua yakni suami saya.

Sambal Belacan Cik Zah

Bahan:

5-6 biji cili merah
10-15 biji cili padi
1 sudu besar belacan bakar
Jus limau kasturi/lemon
Garam dan gula
Sos tiram <-- ni bahan rahsianya!

Cara:
1. Potong kasar cili merah, masukkan dalam blender. Masukkan cili padi dengan tangkai sekali.
2. Masukkan belacan.
3. Masukkan air sikit.
4. Blend sampai dapat kehalusan yang diingini.
5. Tuang dalam mangkuk/bekas, masukkan jus limau dan sos tiram. Agak-agaklah ye rasa masin dan masamnya. Kacau sebati.
6. Perasakan dengan garam (kalau perlu) dan gula.
7. Siap. Simpan dalam bekas bertutup dan dalam peti sejuk.

Saya suka guna Belacan Bakar DNB ni sebab bersih dan rasa pun sedap. Mai Pulau Aman habaq hang. Hehe.

Rasa sambal ni saya perlu improve lagi. Dia punya kepekatan pun belum sama macam mak mertua selalu buat. Dan saya guna lemon sebab limau tak ada.

Selamat mencuba lah pada yang sudi nak mencuba.

Apa pun, practice make perfect!

Ngam sangat la standby sambal belacan kat rumah ni. Timun penuh bakul ni haa terlebih beli untuk buat salad nasik arab hari tu. Matching sangat timun-sambal belacan-kari ikan-ikan goreng menu hari ni. Nyummmmmmyyy!

24.8.15

Menu Mudah Suri Bekerja Di Rumah


Sekarang ni, by hook or by crook, memang memasak kat rumah. Tak kisahlah lauk apa pun. Tapi semua pun mudah-mudah je.

Sebab saya mak yang kerja dari rumah, jadinya hari-hari mesti la saya masak. Untuk anak makan, suami makan bila balik kerja. Saya pun kena makan jugak nak menyusu bagi anak baby 'makan'.

Dan saya memang suka masak. Tapi tidaklah terer mana, husband saya lagi terer.

Ni menu semalam. Mencabar sikit sebab menu tak pernah cuba. Ni cedok dari buku. Tak menjadi sangat. Mana taknya, siap satu lauk anak bujang dah mengadu lapar. Berhenti makan dulu. Sambung 1 lauk lagi lepas tu adiknya pula merengek nak tido. Dugaannnnn...

Menu of the day:
Sotong Berlada
Singgang Ikan Tenggiri
Salad Saderi
Ikan Tenggiri Goreng

Komen suami, sotong terlebih masam. Huhu. Singgang tu takde pulak komen apa tapi saya rasa macam tak cukup serai. Salad pulak macam terkurang masam kot. Haha macam-macam. Gitu la bila masak-masak kan. Setiap kali itu la kita belajar benda baru.

Tapi anak bujang makan bertambah-tambah. Lauk berkuah dia memang makan laju.

Saya nak share menu Salad Saderi sebab saya rasa menu ni jarang kita jumpa. Yang lain tu masing-masing dah pandai kan. Hehe.

SALAD SADERI

Bahan:
2-3 batang saderi (parut kulit luar sbb yang tu selalu keras, hiris serong)
7-8 biji cili padi (hiris halus)
1/2 biji lemon (kulit dihiris nipis, jus lemon diperah)
1/2 labu bawang besar (hiris)
1-2 batang serai (hiris halus)
1/2 genggam ikan bilis (digoreng garing)
Garam dan gula secukup rasa

Cara:
1. Gaulkan saderi dengan kulit lemon.
2. Masukkan cili padi, bawang besar, serai, jus lemon. Gaul rata.
3. Masukkan ikan bilis goreng. Gaul lagi.
4. Perasakan garam dan gula.
5. Siap. Makan segera atau simpan dalam peti sejuk.

Cubalah!

Begitulah menu semalam. Hari ni kita masak menu buku lain pulak ye.

___________________________