8.2.24

Tip Goreng Bihun Supaya Tak Hancur


Selalu kalau ada tetamu, menu kat rumah mak mentua mesti mi goreng. Bukan apa, senang. Dan kebanyakan orang pun makan je mi. Jadi boleh kata setiap kali ada tetamu yang tetiba call kata nak sampai, memang itulah menu pilihan.

Hari tu, ada mak-mak sedara nak datang. Mula-mula tu kitorang decide nak goreng mi juga. Tapi last-last akak cakap kat husband, buat bihun gorenglah pulak. Tukar selera.

Jadi akak tolong masakkan bihun goreng putih aka bihun goreng Singapore. 

Husband tolong gorengkan drumet ayam dan jejari ayam.




Bihun goreng putih ni akak selalu masak juga dulu kalau tetamu datang. Sebab akak suka bihun dan pada akak bihun macam ni, orang tua dan budak-budak pun boleh makan selain bahan dia mudah je. Cuma tricknya tu kena pastikan bihun tak hancur. Kalau tak, jadi lembik dan tak sedap.

Tip tak nak bihun hancur masa goreng:

Rendam bihun kering dalam air paip je. Cukup asal dah lembut sikit dan dah tukar warna putih. Kalau kering, warna putih kan? Ha lepas tu toskan. 

Kalau akak nak goreng, akak tak celur bihun tu, atau curah air panas ke, tak perlu. Sebab nanti bihun masuk kuali, dia akan lembut juga bila kena kuah rencah tu. 

Kalau keras sangat, tambah air dalam kuali je nanti. Itupun sikit-sikit je. Api kena kecil ke sederhana je. Kalau tak, nanti cepat hangit. 

Gaul-gaulkan bagi bihun bersalut semua rencah dan sekata. Yang ni memang mencabar sikit. 

Kalau banyak, lagi elok kalau pakai dua senduk (dua tangan). Kalau sikit dalam kuali kecik tu, sebelah je dah okey. 



Ini paling laku. Letak letak je lesap. Haha



Senang hidang dalam tray katering je. Agaknya bolehlah open order ye? Hehe



No comments:

Post a Comment

Ada soalan? Komen di sini.