5.2.24

Labu Siam Tumis Udang Kering

Sepanjang lebih 40 tahun hidup ni, inilah pertama kali akak masak labu siam. Itupun masa beli, tak tahu pun apa bendanya, ingatkan macam labu air ke lobak putih ke sebab nak masukkan dalam kuah dal sayur. End up lepas dah Google macam tak sesuai nak masuk dalam kari dal. Jadi akak buat sup je, sedap rupanyaaaa

Anak akak pun cakap sedap. So next akak pi kedai Acheh akak beli lagi sebab nak cuba buat tumis pulak. Aduhhh memang sedap jugaaaa

Gitulah kan, kena berani mencuba dan rasa sendiri baru tahu.

Labu siam 

Ini ha labu siam tumis udang kering. Buat ratah je pun boleh. Makan dengan nasi pun boleh.

Labu siam, kari ayam

Hari tu akak makan dengan kari ayam. 

Labu siam ni, sebelum masak, rendam dulu dalam air garam untuk buang lendir dan getah dia tu. Masak pun takde lah lama sangat. Baru sedap crunchy gitu.

Akak cari resipi kat Cookpad. Banyak rupanya cara nak masaknya tapi yang paling sedap dibuat sup atau tumis ginilah. 

Khasiatnya korang boleh baca kat sini: Manfaat Labu Siam

Korang suka tak labu siam?


Gini ha rupanya. Macam jambu batu pun ada.




No comments:

Post a Comment

Ada soalan? Komen di sini.