Sepanjang lebih 40 tahun hidup ni, inilah pertama kali akak masak labu siam. Itupun masa beli, tak tahu pun apa bendanya, ingatkan macam labu air ke lobak putih ke sebab nak masukkan dalam kuah dal sayur. End up lepas dah Google macam tak sesuai nak masuk dalam kari dal. Jadi akak buat sup je, sedap rupanyaaaa
Anak akak pun cakap sedap. So next akak pi kedai Acheh akak beli lagi sebab nak cuba buat tumis pulak. Aduhhh memang sedap jugaaaa
Gitulah kan, kena berani mencuba dan rasa sendiri baru tahu.
Ini ha labu siam tumis udang kering. Buat ratah je pun boleh. Makan dengan nasi pun boleh.
Hari tu akak makan dengan kari ayam.
Labu siam ni, sebelum masak, rendam dulu dalam air garam untuk buang lendir dan getah dia tu. Masak pun takde lah lama sangat. Baru sedap crunchy gitu.
Akak cari resipi kat Cookpad. Banyak rupanya cara nak masaknya tapi yang paling sedap dibuat sup atau tumis ginilah.
Khasiatnya korang boleh baca kat sini: Manfaat Labu Siam
Korang suka tak labu siam?
No comments:
Post a Comment
Ada soalan? Komen di sini.