6.8.24

Kerutub Ayam yang Jarang Terjadi


Akak jarang masak kerutub. Sejujurnya Akak tak reti pun masak, makan tau lah. Hehe

Tapi Akak suka cuba. Hari tu saja beli 1 peket rempah kerutub Tok Ma. Memang saja buat standby.

Akhirnya termasak jua bila tengok bahan-bahan semua ada.



Baru Akak tau kerutub ni masaknya tak payah tumis pun. Dah macam kari Bangla pun ada. Gaul ayam dengan rempah-rempah then biar je masak sampai pecah minyak. Punyalah senang.

Cuma mungkin santan Akak letak sikit sangat atau terlebih air jadi kuahnya macam pucat je. Atau tak cukup kerisik, entahlah.

Tapi not bad jugalah rasanya. Boleh cuba lagi lepas ni sebab senang!

Gandingkan dengan acar timun, air lada/sambal belacan fuhhh sedap weiiiii



Like dan Follow Facebook Journey of Something untuk macam-macam lagi kisah masak-masak!

Menu Sihat: Wrap Telur Hancur


Cara-cara buat wrap telur hancur.

Seimbang cukup dengan protein dan fiber.

Bahan-bahan:

Mini wrap whomeal (lebih kenyang). 
Panaskan kejap beberapa saat dalam microwave/ atas pan supaya lembut dan mudah lipat.


Telur. Tambah garam dan lada sulah sikit. Goreng hancur.
Daun salad. Romaine atau iceberg lebih sedap.
Carrot. Hiris halus.


Pilihan rendah lemak, Kewpie Half Mayo. 
Sebenarnya sesuai untuk kanak-kanak tapi dewasa pun boleh maaa


Letak daun salad, carrot, telur. Picit mayo. Balut atau lipat dua.
Kalau suka sos, boleh picit sekali. Kalau tak, cecah kemudian je.


Siap. Sesuai sebagai sarapan atau lunch.



Like dan Follow Facebook Journey of Something untuk lebih banyak menu sihat.


5.8.24

Laksa Timun Ke Ni?

Akak memang hantu laksa. Kalau nampak laksa kat gerai tu, biasanya memang akan order atau beli. 

Hari tu stop by kat lori jual rojak. Dia jual laksa juga. Tapi memula tu Akak tengok bekas laksanya ada mi laksa dengan limau kasturi je. Aik takkan condiments semua takde? 

Laksa bodo je ke niii?

Tapi Akak ambik juga sebab lapar dan nak cuba.

Rupanya konsep dia - bahan-bahan dimasukkan fresh bila customer nak beli.

Telur rebus potong sebelah, timun baru sagat atas laksa, bawang pun baru hiris terus letak atas laksa tu. Cili Akak cakap dia tak payah sebab anak-anak nak makan. So Akak letak cili sendiri kat rumah.

Tapi korang tengok la timun dia ni... panjang-panjang nau, dan pada akak macam banyak sangat. Boleh letak seadanya je buat ghaso ghaso jadilah...



laksa


Dari segi rasa, okeylah cuma tak mencapai tahap kemasaman yang Akak biasa untuk laksa. Tapi bebudak nak makan, memang sesuai. Tak pedas.

Walaupun tak menepati piawaian Akak, tetap Akak suka effort dia jaga kualiti dan kesegaran laksa ni sebab condiment yang diletak kemudian. Berbanding dah packing siap-siap, telur cepat rosak, timun boleh buat basi. So yang tu Akak suka.

Lokasi? Rahsialah. Hehe



Like dan Follow Facebook Journey of Something