22.9.19

Menu Sihat Ikan, Sayur

This morning stock up fresh proteins and veggies from Pasar Tani.

Syok gila shopping ikan, sayoq semua.

Ikan mayong
Ikan tenggiri
Ikan mabong
Ikan cencaru

Bayam merah
Bayam hijau
Kangkung
Tomato
Peria katak
Timun jepun

Ikan mayong tu actually paling sedap buat gulai. Tapi tu lah dilema akak kalau buat gulai mampuih la bertambah nasik. Aku stimkan sajalah kot! Mana tau sedap khennnn

Ayam masih ada stok. Hari tu hasben beli ayam frozen Dr Zainol. Tadi buat ayam goreng rempah kari.

Daging ada sikit tetel la tapinya. Sedap buat dalca ni. Tapiiiiii bahaya jugak ni bisa menambah makan jugak niiii jadi kita tangguh sat dulu. Hihi

Ikan paling mudah buat kukus atau bakar jelah untuk pilihan sihat. Nak buat eat clean pun boleh. Lagi bagus.

Paling ringkas gaul garam, kunyit, lada hitam then panggang. Kukus pun senang, bahan yang sama cuma tambah halia sikit bagi rasa.

Nak tukar selera boleh buat pindang, singgang, asam rebus.

Kalau cencaru, lagi senang. Akak tak perap apa pun, gril macam tu saja sebab sedap. Cencaru has its own flavour. Kot nak sedap cicah ngan air asam atau sambal kicap, cukup.

Sayoq... pilihan sihat makan mentah je buat ulam. Or else celur. Tumis air, buat sup. Goreng dengan minyak sikit pun okey. Ulam akak paling suka timun jepun sebab universal dia ni. Makan dengan nasi boleh. Ngan roti boleh. Takde alasan takde sayur.

Daun salad pun sama. Paling cepat dan senang.

Same goes with tomato. Hiris buat ulam.

Selamat meraikan menu sihat. Kata nak kurusssss...

19.9.19

Journey Kurus Bersambung Lagi

Bukan main mendadak lagiiii naik berat badan akak ni ha sejak hari raya. Beberapa kali percubaan dok jaga makan pun asyiklah terbabas dek tak tahan menahan selera. Susah sungguh nak mengawal napsu. Punggah!

Lepas kakak ipar akak tegur muka 'bengkak', akak rasa perlu sangat akak disiplin kurangkan balik berat ni.

Simptom yang sama akak alami tahun lepas seperti baju dan seluar tak muat, tudung membulat, perut ke depan, muka berjerawat... dah elok turun dulu ni naik balik lagiii banyak. Apahalllll

Maka insaflah kembali (harap-harap lebih komited dan konsisten). Akak recap balik menu eat clean dan suku suku separuh disertai work out routine yang Fit Gang Ladies guide dulu tu.

Memang berkesan. Cuma perlu disiplin saja.

Minggu ni akak cuba balik jaga makan dan start work out semula.

Makan, setakat ni tak berjaya sepenuhnya lagi sebab ada jeeee laki aku tapaukan makanan maha sedap yang kalau tak rasa rugi. Haha dan entahlah selera kat nasi tu kemain. Lagi satu faktor tak cukup portion protein dan sayur. So cepat la lapar balik maka menggigil-gigil dan mula lah makan makanan rapu. Hadusss

Tapiiiii akak buat work out balik. Sama je macam yang coach akak bagi dulu. Alhamdulillah sekarang ni jumping jack tu dah boleh buat 15-20 kali tanpa mengah teruk banding pertama kali dulu --- ya robbi tak mampu weyyyyy lompat bintang, tak mampu!

To restart, akak buat work out routine ni:

Skipping without rope 15x
Jumping jack 15x
Hand touch knee 20x
Butt kick 20x
Wall push up 20x
Crunch 20x
Leg raise 15x
Plank 20 sec

Buat 2 atau 3 set, setakat yang mampu. Kalau rasa macam pening tu akak stop je takut pitam pulak. Almaklum dah lama tak work out tapi badan terkejut pulak.

16.8.19

Cara Buat Telur Separuh Masak yang Betul

Sekian lama akak buat telur separuh masak guna satu alat yang khusus, yang dapat masa cabutan bertuah sewaktu makan malam syarikat.

Memang senang kerja. Letak je telur dalam alat tu, tuang air mendidih dan tunggu hingga air tu habis turun ke bahagian dasar alat tersebut. Itu tandanya telur dah sedia untuk dipecahkan dan dinikmati.

Tapi dah lama tak guna, entah dah ke mana-mana alat tu dah.

Sampai beberapa minggu lepas teringin nak sarapan begini, dok buat tapi tak menjadi.

Frust jugalah.

Bila google, rupanya senang saja buatnya. Sebelum ni cara akak salah. Itu yang kejap telur suku je masak, kejap terus jadi telur rebus.

Yang betulnya, gini caranya kalau nak buat telur separuh masak.

1. Didihkan air.
2. Dah mendidih, tutup api. Terus masukkan telur. Cepat-cepat tutup.
3. Lepas 5 minit keluarkan telur.
4. Pecahkan ke dalam mangkuk.
5. Korek baki isi putih telur, titiskan kicap lemak manis dan beberapa cubit lada sulah.



Ambil roti bakar, patah dua, cicahkan dengan telur tadi.

Aduh. Sedap hoiiii!

Cubalah.