This morning stock up fresh proteins and veggies from Pasar Tani.
Syok gila shopping ikan, sayoq semua.
Ikan mayong
Ikan tenggiri
Ikan mabong
Ikan cencaru
Bayam merah
Bayam hijau
Kangkung
Tomato
Peria katak
Timun jepun
Ikan mayong tu actually paling sedap buat gulai. Tapi tu lah dilema akak kalau buat gulai mampuih la bertambah nasik. Aku stimkan sajalah kot! Mana tau sedap khennnn
Ayam masih ada stok. Hari tu hasben beli ayam frozen Dr Zainol. Tadi buat ayam goreng rempah kari.
Daging ada sikit tetel la tapinya. Sedap buat dalca ni. Tapiiiiii bahaya jugak ni bisa menambah makan jugak niiii jadi kita tangguh sat dulu. Hihi
Ikan paling mudah buat kukus atau bakar jelah untuk pilihan sihat. Nak buat eat clean pun boleh. Lagi bagus.
Paling ringkas gaul garam, kunyit, lada hitam then panggang. Kukus pun senang, bahan yang sama cuma tambah halia sikit bagi rasa.
Nak tukar selera boleh buat pindang, singgang, asam rebus.
Kalau cencaru, lagi senang. Akak tak perap apa pun, gril macam tu saja sebab sedap. Cencaru has its own flavour. Kot nak sedap cicah ngan air asam atau sambal kicap, cukup.
Sayoq... pilihan sihat makan mentah je buat ulam. Or else celur. Tumis air, buat sup. Goreng dengan minyak sikit pun okey. Ulam akak paling suka timun jepun sebab universal dia ni. Makan dengan nasi boleh. Ngan roti boleh. Takde alasan takde sayur.
Daun salad pun sama. Paling cepat dan senang.
Same goes with tomato. Hiris buat ulam.
Selamat meraikan menu sihat. Kata nak kurusssss...
No comments:
Post a Comment
Ada soalan? Komen di sini.