8.8.19

Spray & Wash, Sembur dan Cuci, Tak Perlu Memberus!



Masa quick sale sempena Parkson kata area rumah akak ni nak tutup, akak rembat satu benda yang nampak best ni. Tinggal pun sebotol je, ambik ajelah sebab terpengaruh dengan USPnya. Hahaha korang tau ka usp tu apa?

USP - unique selling point

Spray & Wash ni, katanya just spray aje kat kotoran pada pakaian ke fabrik ke, then biarkan maksimum 5 minit. Lepas tu terus campak masuk dalam mesin basuh. Wahhh senangla keje akak khennn. Maklumla anak-anak ni baju kalau tak tertumpah milo la, aiskrim paddle pop la, cokelet la... bukan budak kecik la namanya.




Jadi akak pun cubalah hari tu kat baju anak dara yang terkena milo. Cuma after 5 mins tu, akak tenyeh la juga nak tengok kesan kotor tu tanggal ke idok. Wallahhh hilang! Best best. Then campak masuk mesin basuh macam biasa.

Lepas ni gamak dah habis entah la kat mana akak nak cari. Dan lepas ni nak pulak try kat baju sekolah anak yang dah kelabu asap, kena tanah la, apalah. Geram je akak nengoknya.


Syokla main spray je hilang kotor semua. Hihi memang la kegemaran mak-mak produk cenggini.

Update terkini, akak spray kat baju sekolah anak yang terkena cheese sauce. Tak gosok, spray aje then after 5 mins campak masuk mesin. Hilang! Yessss I love it!

Marilah menapak ke Parkson cawangan lain kalau nak tambah stok. Mudah-mudahan adalah. Hihi

20.7.19

10 Menu dengan Menggunakan Isi Ayam (Dada)

Perasan tak kadang-kadang bila kita beli ayam sekor, bila nak buat ayam goreng ke, kari ayam ke selalulah part dada atau yang isi tebal tu diabaikan.

Tapi akak tak tahulah keluarga lain, tapi kalau akak selalu gitulah takde sapa nak makan yang part tu. Yang laku of course la drumstick. Lepas tu wings ngan ribs. Yang thigh tu selalu sedih je last sekali baru dimakan. Huhu

Akak yang diet yoyo ni, kadang saja asingkan isi tu kot nak panggang ke bakar ke buat sup ke. Tapi kalau ngikut ke mak mentua akak, dia suka asingkan untuk buat rencah mi ke, sayur ke, bubur ke. Dia siap dah potong kecik tau. Kalau akak terus simpan je lepas beli. Dah defrost baru akak potong ikut nak masak apa.

Actually, isi ayam ni lagi senang dan cepat masak sekaligus memudahkan kerja memasak dan memakan. Meh akak list down apa menu yang korang boleh buat dengan guna isi ayam ni. Yang tulang tu simpan buat masak merah ke, kari ke, goreng tepung ke ye.

Okey, menu ni actually kalau korang nak guna part tulang sekalipun terpulang ler. Tapi lagi senang masak dan makan kalau guna isi aje. Ngeeee

1. Ayam kunyit dengan kacang panjang/buncis

2. Tomyam ayam dengan sayur

3. Ayam paprik

4. Sate ayam ringkas

5. Ayam mentega

6. Ayam sos lemon

7. Ayam panggang rangup

8. Sandwic ayam

9. Salad ayam ringkas

10. Sup ayam diet

Ringkasan resipi nanti akak bagi.

16.7.19

Apa Nak Buat Bila Kaki Tergeliat/Terpelecok

Rutin apabila kaki tergeliat ni, kan dah ambik ubat semua jadi teruskan makan.

Pagi lepas mandi, tuam ais dulu kat tempat yang bengkak. Lepas tu sapu krim panas, pakai bandage/ankle support.

Lepas sarapan, makan ubat.

Nak solat Zuhur, buka balik bandage, biarkan kejap. Then ulang benda sama macam kat atas tu. Sama juga bila nak solat Maghrib.

Kalau ada masa nak ke toilet tu, buka jelah then lap, pakai semula.

Akak biasanya tak biar terdedah lama sangat, actually lagi sedap kalau berbalut sebab rasa kejab sikit kaki tu.

Sesekali pusing-pusing jugak buku lali tu tapi ringan-ringan jelah.

Solat, kalau tak boleh nak lipat kaki tu, boleh guna cara duduk buat sementara waktu.

Tuam ais ni memang sedaplah, insya Allah cepat surut bengkak. Korang tuam lah sampai kebas untuk lebih berkesan. Hehe tapi janganlah lama sangat... dalam 15 minit setiap kali.

Bengkak kat buku lali akak dah makin surut, now bengkak kat belah atas, dekat dengan jari 3-4. Lebam kat situ. Agaknya jari tu terlipat. Patutlah sakit gila.

Mudah-mudahan cepatlah baiknya ni. Huhu