16.12.17

Untungnya dengan Celcom Xpax


Akak dulu pengguna tegar Celcom, sampailah satu masa akak tukar ke Tunetalk tapi tak lama lepas tu kembali ke Celcom.

Jadinya akak jadi pengguna baru Celcom, dengan plan Xpax yang baru. Cuma title loyal user tu dah takde la. Haha

So far hampir setahun kembali ke Celcom ni, akak puas hati guna. Maklumlah dengan semuanya nak cari kat internet, berniaga pun kat internet, buat kerja pun guna internet... maka perlunya banyak data nak guna.

Akak malas nak sign up postpaid, setakat ni akak guna prepaid akak ok je. Itulah motivasi nak cari duit tiap-tiap bulan, duit top up. Hehe

Plan yang akak selalu subscribe, RM30 untuk 5Gb yang sah untuk sebulan.

Setakat ni alhamdulillah cukup. Atau kalau perlu tambah data, akak guna promosi RM5, dapat 3Gb. Untung! Biaq la Celcom kekalkan promosi ni. Akak pelanggan tegar. Hahaha

Dan dengan plan RM30 sebulan tu, dapat:
Free Facebook 10Gb
Free Basic Internet 10Gb
Free Instagram 10Gb

Facebook tu selalu guna tak habis pun 10Gb. Basic internet lagilah, seciput aje. Akak taklah beria sangat Whatsapp. Wechat Line semua tak pakai. Free Instagram tu baru lagi. Tu pun takde la banyak mana gak guna cuma enjoy sikit la nak tengok video IG ngan instastory. Hehe

Line? So far ok je. Tapi nak kata stabil sangat pun, hmmm mana-mana line pun sama saje. Tapi ok lah bila on hotspot, guna wifi pun speed dia agak ok juga.

Kalau nak convert atau nak cuba prepaid, boleh la Celcom Xpax ni. Akak recommend. Hehe.

Nak Masak Apa dengan Sotong dalam Tin?


Beberapa hari sudah, jemu dah makan ayam-ikan-daging, teringin nak makan sotong.

Nak beli sotong fresh, almaklum harga boleh tahan juga sekilo. Kita beli sotong tin ajelah kali ni. Huhu. Sotong frozen pun ada kat kedai dekat rumah ni tapi lain kalilah. Hehe

Bermulalah pencarian sotong tin. Biasa orang recommend brand Rex. Akak cari kat 99 Speedmart takde. Yang ada Ayam Brand. Oklah daripada takde kan. Sotong juga pun ha.

1 tin kecil RM3.99. Akak beli dua tin. Cukup la untuk makan 1 family.

Sotong dalam tin ni, dia didatangkan dalam seketul yang besor. Jadinya, lepas dah keluarkan daripada tin tu, kena potong-potong kecil atau besar mana ikut sukalah. Kalau nak masak seketul tu pun boleh tapi susah sikitlah nak makannya karang.

Air sotong tu biasanya kicap. Macam kicap cair gitu. Tapi yang Ayam Brand ni, dia ada 2 jenis. Satu kicap, satu lagi apa entah akak tak ingat. Tapi rasanya tak banyak beza sangat kot.

Pernah satu masa dok viral sotong tin ni, jadi akak dah pernah cuba buat. Ok la sedap sesekali nak makan. Selalu tak boleh la, masin dek non oi.

Masa akak post kat Instagram, ada kawan-kawan akak tanya. Depa baru tau macamana nak masak. Tak pernah dok buat. Syok kan boleh share benda yang sebelum ni orang tak tau, jadinya dah tau lepas tengok post kita. Hehe

Berbalik kepada sotong tin, sebenarnya macam-macam boleh masak dengan dia. Lauk kecemasan la gitu ha. Macam sardin gak pun. Tapi processed food is processed food jugaklah, tak boleh makan selalu.



8.12.17

Lauk Kenduri, Antara Catu dan Ambil Suka Hati


Terbaca satu post di FB berkenaan lauk kenduri. Status FB tuan post tu akak kadang kadang follow juga.

Ada yang boleh diterima, ada yang kurang. Begitulah setiap orang berbeza pendapat dan pandangan.

Isu lauk kenduri ni, tuan ni suarakan rasa kurang senang bila masa datang kenduri, lauk disendukkan oleh pelayan dan kuantitinya dicatu. Seketul sahaja ayam atau daging setiap seorang.

Tuan ni rasa macam tak patut sebab tetamu yang datang terpulanglah nak makan berapa banyak, kan ke meraikan tetamu bila dah jemput. Pada dia, dia rasa tak syok sebab seolah tuan rumah rasa tetamu ni gelojoh sangat ke nak makan banyak.

Gitulah lebih kurang.

Jadi bila baca komen memang macam-macam. Yang sokong ada, yang kurang setuju pun ada.

Yang katerer kebanyakannya komen senario sebenar. Ada yang memang tuan rumah minta buat macam tu sebab nak pastikan lauk cukup untuk semua tetamu. Dan ada juga yang mengatakan supaya tak bazir. Kadang jenis yang ambik makanan setimbun tapi tak habis. Betul jugaklah.

Tapi pada akaklah, ambik je sikit dulu. Kena catu pun tak kisah cuma takde la kebebasan nak pilih lauk tu kan but it is not a big deal. Tak cukup, pi la ambik lagi kalau tak berapa malu. Kahkah.

Kita lebih kepada nak hadir majlis dan penuhi jemputan. Tuan rumah jamu banyak makanan alhamdulillah. Tapi bukanla bermakna kita sampai melantak. Agak-agak la.

Apapun, berhemahlah masa pi kenduri. Gegaya lapar sangat, makan dulu la sebelum pi kenduri or lepas kenduri pi la sambung makan kat kedai. Hehe