12.6.17

Macam-macam Boleh Buat dengan Kulit Popia



Akak teringin nak makan popia. Tak beli pun takpa, nak buat sendiri je walaupun inti simple. Maka hari tu, hasben ada lah belikan.

Kulit popia KG Pastry, 50 keping.

Menu pertama akak buat, dah tentulah popia. Yang macam akak share hari tu. Popia koboi je tu yang inti udang ngan carrot tu. Pun bolehhhh je.

Then kulit popia banyak lagi ni dek non. Maka akak cuba buat martabak pulak. Eceh. Macam haibat kan padahal sama je martabak pun koboi juge. Tumis bawang besar dadu, daging burger hancur, masukkan sikit serbuk kari. Pecahkan telur, gaul semuanya dalam satu bekas. Lepas tu masak macam telur dadar. Akak buat saiz kecik muat-muat kulit popia je. Dah angkat, letak atas kulit popia sekeping, bungkuskan. Lepas tu goreng lagi sekali cuma nak bagi kulit popia rangup. Ta da! Siap martabak koboi dan ekspres. Kikiki

Masih ada lagi kulit popia. Buat apa pulak?

Samosa. Pun sama la konsep koboi masih dikekalkan. Inti daging ayam cincang, tumis dengan bawang putih dan serbuk kari. Belajaq lipat samosa 10 minit search kat FB. Senang ja rupanya. Bungkus bungkus samosa, dapat la 7-8 keping. Jadilah... sebab inti pun tak banyak. 2 keping samosa kosong. Dah macam kerepek dah.


Haa sila jangan kutuk rupa paras samosa akak. Homemade with love tauuuu! Laju je anak-anak makan. Hehe

Apa lagi yang kita boleh buat dengan kulit popia?

Kulit popia goreng rangup. Kulit popia digulung, dipotong kecik saiz ibu jari tangan, goreng. Lepas tu tabur dengan cinnamon powder. Pehhh sedap wei!

Potong panjang, goreng macam kerepek. Ralit oo.

Kalau rajin, buat kerepek seaweed. Sedap gak ni. Apitkan kepingan kulit popia dengan sekeping seaweed. Potong segi empat. Gorenggggg.

Lagi apa ek. Entah. Silalah u ols google. Kehkeh

Akak mengantok sudah.

Tidolah. Esok nak sahur.

9.6.17

Popia Koboi, Telur Kicap



Ada hari kitorang berbuka, lauk ekonomi je. Itu punnnn sedap dan habih licin!

Dengan anak kecik ni, kadang akak taklah beria sangat masak pun. Hasben pun kata masak hok simple je. Melainkan ada apa-apa menu dia request atau anak ok tak meragam, boleh la akak masak spesel sikit. Anak, abah jaga. Hehe

Bulan puasa ni, memang telan liur juga nengok popia. Memang feveret akak. Buat sendiri tapi memang ringkas habih. Setengah jam siap.

Cincang udang, parut karot. Udang tu celur kejap sebelum cincang. Karot tu mentah je. Gaul dua-dua, letak salt and black pepper sikit to taste, sudukan ke atas kulit popia. Lepas tu, gulung lah. Dah tu goreng. Walaupun ada rupa hangit tapi laku dan laju anak-anak makan sampai suruh stop. Ummi pun nak makan bukak posa nak oiii.



Yang telur kicap tu, biasa jelah kan. Kadang bulan puasa ni, itu pun makan bertambah. Teringin tengok Ketuk-Ketuk Ramadan Sheila Rusly dengan Joey, ntah yang tahun bila ntah, si Joey masak Ayam Kicap. Haha terliur tapi ayam takde. Tu yang ganti telur. Pun bolehhhhh!

Goreng telur mata. Ketepikan. Tumis bawang putih, masukkan kicap, sos cili, sos tomato, sos tiram serba sikit. Boh air sikittttt aje just tak nak bagi kuah tu kering sangat. Lepas tu masukkan cili hijau hiris. Settle.



Tu menu last week. Nak gak share bagi ingat pernah buat popia koboi tu. Haha.

Hari ni masak tomyam ayam sebab anak bujang request. Telur dadar bawang cili hijau, leher ayam goreng garing hasben request, cili kicap. Ulam daun salad, timun Jepun.

Air, hasben tukang buat sebab dia buat air sedap. Jadi kita bagi laluan kat dia. Hiiii

Oklah selamat berbuka! Dah 15 Ramadan dah wehhhh.



7.6.17

Nota Syukur 15: Al Wahhab

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Alhamdulillah sahur pagi ini makan nasik dengan lauk ayam sambal hijau. Hmm lebih lauk semalam masa berbuka. Kadang ada hari sahur teringin nasik. Baru rasa puas. Haha

Hasben makan roti dengan kurma saja. Dia takde la selera sangat nak sahur beria macam akak. Teman tengok akak makan pun jadilah.

Bila masak untuk berbuka, bersahur -- selalu terfikir syukur ada makanan untuk hari ini. Syukur masih ada benda yang boleh dimasak. Syukur masih boleh sedia makanan untuk anak-anak walaupun kadang tu tak cukup bahan, tak complete dan tak cukup rasanya.

Mujur anak tak kisah sangat. Makan apa ada. Kalau depa komplen pun, memang mendapat la tazkirah Romadon daripada ummi depa.



Sesekali memang ada gak rasa nak kerja balik, ada pendapatan tetap tetiap bulan, tapi selagi bebudak ni bergelar budak kecik dan belum boleh berdikari, rasanya akak tengah tangguh la hasrat tu. Apa yang akak boleh buat, kena work lebih la dari rumah.

Biarpun tak banyak, tapi alhamdulillah boleh la buat back up.

Alhamdulillah diberi kemahiran menulis walaupun belum pandai. Tulis saja. Lama-lama mesti pandai kan. Syukur ada pengalaman jadi editor, masih boleh bekerja walaupun dari rumah.

Takpelah susah sikit sekarang, dah begitu tertulisnya. Yang penting apa yang kita dapat belajar dan ambik iktibar. Lama-lama senanglah. Mudah-mudahan begitulah.