Teks: Zaila Hafni
Imej: Google
Alhamdulillah sahur pagi ini makan nasik dengan lauk ayam sambal hijau. Hmm lebih lauk semalam masa berbuka. Kadang ada hari sahur teringin nasik. Baru rasa puas. Haha
Hasben makan roti dengan kurma saja. Dia takde la selera sangat nak sahur beria macam akak. Teman tengok akak makan pun jadilah.
Bila masak untuk berbuka, bersahur -- selalu terfikir syukur ada makanan untuk hari ini. Syukur masih ada benda yang boleh dimasak. Syukur masih boleh sedia makanan untuk anak-anak walaupun kadang tu tak cukup bahan, tak complete dan tak cukup rasanya.
Mujur anak tak kisah sangat. Makan apa ada. Kalau depa komplen pun, memang mendapat la tazkirah Romadon daripada ummi depa.
Sesekali memang ada gak rasa nak kerja balik, ada pendapatan tetap tetiap bulan, tapi selagi bebudak ni bergelar budak kecik dan belum boleh berdikari, rasanya akak tengah tangguh la hasrat tu. Apa yang akak boleh buat, kena work lebih la dari rumah.
Biarpun tak banyak, tapi alhamdulillah boleh la buat back up.
Alhamdulillah diberi kemahiran menulis walaupun belum pandai. Tulis saja. Lama-lama mesti pandai kan. Syukur ada pengalaman jadi editor, masih boleh bekerja walaupun dari rumah.
Takpelah susah sikit sekarang, dah begitu tertulisnya. Yang penting apa yang kita dapat belajar dan ambik iktibar. Lama-lama senanglah. Mudah-mudahan begitulah.
7.6.17
6.6.17
Cucur Taugeh dan Ikan Celup Tepung
Semalam agak kalut prepare juadah iftor. Dalam kelam kelibut tu pun alhamdulillah buleh lagi dan siap.
Hasben beli taugeh. Niatnya mahu buat kerabu taugeh tapi tak cukup bahan. Nak buat taugeh goreng kicap hasben akak takmo. Nak buat masak lemak kucai, baru buat hari tu dan santan pon tak ada. Haha. Makanya, dengan tepung yang sekangkang kera itu, akak buat cucur taugeh. Balun!
Lepas tu ada ikan temenung. Konon nak goreng curah sambal tomyam. Pehh kemahen khennnn. Tapi last last buat celup tepung saja. Bancuh tepung, boh garam kunyit, celup ikan, goreng garing. Baki bancuhan tepung tu la buat cucur taugeh. Kahkah. Barula cucur ada perisa ikan. Ngeeeeee
Sambal tomyam tak jadi, akak ganti dengan tomyam sayur. Rebus carrot, tomato, bawang besar. Bubuh 2 kiub tomyam. Masuk daun limau purut.
Sedappppp anak bujang kata. Tomyam bajet pun boleyyy.
Alhamdulillah kenyang perut suka hati juga perut masing-masing. Kadang tu bukanlah menu lengkap atau sempurna pun. Tapi syukur masih ada makanan. Masih boleh berbuka sama-sama sekeluarga.
Hari ni, hajat di hati mau buat nasik minyak dengan ayam masak ros. Berulamkan daun salad dan timun. Mudah-mudahan tercapai lah. Kita tengok macamana perginya nanti.
Penawar Sakit Tekak Semasa Berpuasa
Sakit tekak memang tragedi la kalau tengah puasa. Tekak kering, pedih, perit -- nak minum air tak boleh.
Minggu lepas, adalah juga 3-4 hari tekak akak kering. Kalau baru lepas menyusu tu, lagilah terasa. Dehydrate betui.
Tu lah bahananya bila malam tu minum air tak cukup.
Patut sepanjang malam tu kena minum kerap. Baru badan cukup terhidrat. Ni nak pulun minum bergelen masa sahur, mana maunya. Kembung perut ada la.
Apa yang akak buat kalau sakit tekak?
Ok, akak ni kategori sakit tekak yang ala tonsil bengkak selalunya. Memang perit wei! Penawar paling mujarab untuk akak setakat ni, BAWANG PUTIH.
Bakar bawang putih dalam 2 ulas, telan sebelum tidur. Cuba la amalkan dalam 4-5 hari. Insya Allah sakit tekak akan kurang.
Tak sanggup nak telan bawang putih gitu? Haaaa akak pun memula dulu tak sanggop juga tapi dah itu yang sesuai dengan akak dan untuk akak memang serasi. Bukan apa, sebelum ni cuba berduyun dah ubat klinik. Ubat kumur la, ubat batuk la, antibiotik la semua tak jalan. Dah habis ubat, sakit tekak berkurang kejap saja lepas tu next month datang balik.
Sejak guna bawang putih ni, alhamdulillah. Betul la kan, bawang putih ni katanya antibiotik semula jadi.
Cuma tulah, berbalik kepada yang nak mencuba tapi tak sanggup telan bawang putih bakar?
Makan jelah tablet bawang putih. Senang. Telan aje, lepas tu minum air. Dulu-dulu akak ambik tablet Garlic Complex Shaklee. Dah habis yang tu, sekarang ni akak makan Makjun Bawang Putih Afiat.
Makjun tu ada dalam set bersalin yang guna masa pantang hari tu. Ok jugalah.
Apapun, yang paling penting kena minum air. Sepanjang malam tu kena minum. Lepas solat, sebelum tido. Baru la badan tak dehydrate. Haaa.
Subscribe to:
Posts (Atom)