Teks: Zaila Hafni
Imej: UrbanEdge Publishing
Seronok mula puasa tahun ni sebab on weekend kan, yang mana maksudnya hasben ada kat rumah. Hehe
Tapi memasak beria untuk sahur ke berbuka, kitorang tetap simple aje.
Alhamdulillah.
Anak pun syok sama berbuka walaupun tak puasa haha baru 5 tahun. Tapi the togetherness kat meja makan tu best. Sekali dengan baby. Kalau hari biasa, makan ikut dan kadang tu.
Setakat 2 hari ni, tak ke mana-mana pasar ramadan pun. Lagi puas masak sendiri walaupun taklah semenggah mana. Janji boleh makan, alhamdulillah ada rezeki berbuka.
Ni akak tengah nak habiskan 1 editing job, dan nak kena pulun menulis 5 artikel lagi ni. Semoga Allah beri lagi peluang akak untuk tambah duit raya, dapat jugak la tolong ekonomi keluarga sedikit sebanyak. Akak seronok dapat pegang duit sendiri walaupun tidaklah besar mana. Syukur.
Semoga kita semua pun Allah murahkan rezeki. Duit, sihat, anak-anak. Kena banyak doa bulan puasa ni. Jom kita sama-sama!
29.5.17
27.5.17
Puasa Hari Pertama
Teks: Zaila Hafni
Imej: resep fitri
Semalam, hasben pertama kalinya bertarawih kat masjid kat rumah baru ni. Balik dekat pukul 10 lebih juga, rupanya 20 rakaat. Hehe
Katanya, sekarang setiap masjid diarahkan buat tarawih 20 rakaat. Dan tak boleh import imam luar untuk tarawih. Kena orang tempatan ataupun budak tahfiz. Gitew.
Malam ni akan start dah la moreh. Lorong kitorang kena bagi sumbangan makanan untuk moreh malam ni. Akak nak buat puding je. Mesti sedap makan lepas tarawih. Hehe. Nanti hasben bawak pi masjid.
Gambar hiasan saje. Akak buat puding takde la meriah cam gini haaa.
Pagi tadi sahur makan roti cicah ayam cincang masak paprik. Haaa kau hado? Hasben sahur overnight oat. Alhamdulillah setakat ni masih bertahan. Dan kitorang supplement dengan vitamin C dan B Complex juga.
Berbuka, tak tahulah lagi menu apa.
Cuaca pun tak panas sangat, ala sendu juga ni. Makanya akak entah dah berapa kali tido bangun. Haha.
Selamat berpuasa hari pertama. Ramai berbuka kat kampung ni khennnnn... untunglahhhhh
Imej: resep fitri
Semalam, hasben pertama kalinya bertarawih kat masjid kat rumah baru ni. Balik dekat pukul 10 lebih juga, rupanya 20 rakaat. Hehe
Katanya, sekarang setiap masjid diarahkan buat tarawih 20 rakaat. Dan tak boleh import imam luar untuk tarawih. Kena orang tempatan ataupun budak tahfiz. Gitew.
Malam ni akan start dah la moreh. Lorong kitorang kena bagi sumbangan makanan untuk moreh malam ni. Akak nak buat puding je. Mesti sedap makan lepas tarawih. Hehe. Nanti hasben bawak pi masjid.
Pagi tadi sahur makan roti cicah ayam cincang masak paprik. Haaa kau hado? Hasben sahur overnight oat. Alhamdulillah setakat ni masih bertahan. Dan kitorang supplement dengan vitamin C dan B Complex juga.
Berbuka, tak tahulah lagi menu apa.
Cuaca pun tak panas sangat, ala sendu juga ni. Makanya akak entah dah berapa kali tido bangun. Haha.
Selamat berpuasa hari pertama. Ramai berbuka kat kampung ni khennnnn... untunglahhhhh
Nostalgia Puasa
Teks: Zaila Hafni
Bulan puasa ni, tak sah kalau tak melintas momen-momen puasa dengan mak ayah. Masa kecik-kecik.
Antara momen puasa yang paling diingat, at least sampai la ni masih ada dalam kepala, makanan. Haha. Puasa dan makanan, berpisah tiada.
Seingatnya dulu, bulan puasa ni, ayah selalu stock up ikan kering, papadom, minyak sapi, telur masin. Buat makan soq. Soq tu sahur la, dalam bahasa cek.
Menu soq paling lejen, nasi panas + minyak sapi + telur. Aduhai masa tu kisah apa kolesterol, lemak tepu tak tepu - tak reti pikir pun. Yang ingat, sedap.
Papadom, selalu ayah beli yang kecik hat pat segi tu. Bukan yang bulat besar macam yang selalu ada kat kedai mamak. In fact, sampai la pun akak suka yang pat segi tu. Boleh tengok macam kat dalam gambar ni.
Kredit gambar papadom:
http://ellyinwonderland.blogspot.my/2015/06/buka-puasa-day-23-dan-4.html?m=1
Ikan kering, tak ingat la ikan apa. Bukan la makan selalu pun tapi selalunya ada kat rumah. Sampai sekarang pun memang standby. Akak makan nasi dengan ikan kering saja lagi bertambah. Bahaya oiii.
Tu antara menu sahur yang akak ingat. Tak banyak sangat memori pun. Tapi cukuplah dengan yang ada. Buat kenangan.
La ni kita pula yang cipta kenangan untuk anak-anak. Tak banyak sikit, kita cenderung nak buat perkara yang kita lalui dengan mak ayah kita dulu. Yelah, kita hidup dengan kenangan tu kan.
Oklah, selamat bersahur esok. Akak doakan diri akak dan semua yang membaca ni, terjaga dan sempat makan sahur. Tak kisahlah sahur apa.
Akak sahur overnight oat kot. Tapi entah bukan boleh harap, sekali nasi jugak peginya.
Dahlah. Tido. Jangan lupa niat posa sebulan!
Bulan puasa ni, tak sah kalau tak melintas momen-momen puasa dengan mak ayah. Masa kecik-kecik.
Antara momen puasa yang paling diingat, at least sampai la ni masih ada dalam kepala, makanan. Haha. Puasa dan makanan, berpisah tiada.
Seingatnya dulu, bulan puasa ni, ayah selalu stock up ikan kering, papadom, minyak sapi, telur masin. Buat makan soq. Soq tu sahur la, dalam bahasa cek.
Menu soq paling lejen, nasi panas + minyak sapi + telur. Aduhai masa tu kisah apa kolesterol, lemak tepu tak tepu - tak reti pikir pun. Yang ingat, sedap.
Papadom, selalu ayah beli yang kecik hat pat segi tu. Bukan yang bulat besar macam yang selalu ada kat kedai mamak. In fact, sampai la pun akak suka yang pat segi tu. Boleh tengok macam kat dalam gambar ni.
Kredit gambar papadom:
http://ellyinwonderland.blogspot.my/2015/06/buka-puasa-day-23-dan-4.html?m=1
Tu antara menu sahur yang akak ingat. Tak banyak sangat memori pun. Tapi cukuplah dengan yang ada. Buat kenangan.
La ni kita pula yang cipta kenangan untuk anak-anak. Tak banyak sikit, kita cenderung nak buat perkara yang kita lalui dengan mak ayah kita dulu. Yelah, kita hidup dengan kenangan tu kan.
Oklah, selamat bersahur esok. Akak doakan diri akak dan semua yang membaca ni, terjaga dan sempat makan sahur. Tak kisahlah sahur apa.
Akak sahur overnight oat kot. Tapi entah bukan boleh harap, sekali nasi jugak peginya.
Dahlah. Tido. Jangan lupa niat posa sebulan!
Subscribe to:
Posts (Atom)