29.10.16

Status Halal Rempah Baba's dan Alagappa's

Beberapa hari kebelakangan ni, dok viral pasal status halal rempah Baba's dan Alagappa's. Saya pun ada baca kat group Telegram.

Mula-mula tu eh... hampir terpercaya jugak tapi pikir-pikir balik macam tak berapa nak hadam jenis berita-berita yang dikongsi dalam group macam ni. Memang la niat orang nak berkongsi tapi itulah kadang ada orang lain ambik kesempatan macam ni untuk jatuhkan bisnes orang lain.

Saya dahlah memang selalu guna rempah-rempah mamak ni. Rempah kari, serbuk jintan, serbuk cili. Sentap mak nak la jugak masa baca berita camtu.

Apapun, ni ha penjelasan sebenar daripada Jakim.

---

Dipetik daripada Facebook Bahagian Hab Halal JAKIM:

PENJELASAN ISU SERBUK KARI JENAMA BABA'S DAN ALAGAPPA'S

26 Oktober 2016M
25 Muharam 1438H

Maklumat yang tersebar berkenaan serbuk kari jenama Baba's dan Alagappa's mengandungi ramuan yang tidak sewajarnya ADALAH TIDAK BENAR DAN TIDAK BERASAS SAMA SEKALI.

Untuk makluman pengguna, kedua-dua produk ini merupakan Pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang masih sah sehingga kini.

1. Proses pengeluaran Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) telah mengambil kira setiap ramuan dan proses yang berkaitan di dalam pengeluaran sesuatu produk dengan teliti oleh pakar Syariah dan juga Teknologi Makanan.

2. Pegawai pemeriksa yang ditugaskan bukan sahaja membuat pemeriksaan dokumen, malah membuat pemeriksaan pematuhan berdasarkan Standard dan Prosedur SPHM di kawasan kilang yang mengeluarkan produk. Ini bagi memastikan apa jua pengisytiharan yang dibuat dipatuhi.

3. Disamping itu, syarikat pengeluar juga perlu mewujudkan Sistem Jaminan Halal serta menubuhkan Jawatankuasa Halal Dalaman yang dianggotai oleh seorang Eksekutif Halal bagi memantau perolahan bahan mentah dan proses pengeluaran  produk. Ini bagi memastikan produk tersebut terjamin dari segi aspek kehalalan dan juga jaminan kualiti serta kebersihan (Halalan thoyyiban)

4.Oleh itu, masyarakat Islam diseru agar lebih bijak dan peka apabila menerima sesuatu maklumat. Jangan mempercayai maklumat yang tidak disahkan, serta perlu menyelidiki terlebih dahulu sebelum menyebarkan maklumat tersebut.

Sebarang kemusykilan mengenai produk-produk yang berada di pasaran, bolehlah di semak di  www.halal.gov.my atau direktori Halal Malaysia di aplikasi telefon pintar MyJakim.

Unit Hal Ehwal Korporat
Bahagian Hab Halal
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
📧 pr_halal.islam@1govuc.gov.my
☎03-8892 5000/1

#YAKINIHALALMALAYSIA
#AMALKAN_3_S
#SEMAK_SEBELUM_SEBAR

27.10.16

Sebab Shopping di Aeon Maxvalu Best



Saya pernah berkongsi tentang shopping di Pasaraya Aeon Maxvalu sebelum ni, di sini , tapi untuk kali keduanya nak kongsi lagi sekali sebab saya rasa bagus untuk orang lain juga tahu.



Ok, dari segi harga memang tak dapat dinafikan memang agak mahal tapi bergantung juga pada barang yang kita nak beli dan juga waktu kita beli tu.

Kalau sayur organik, memang a bit pricey lah sebab premium quality kan. Sesuai la dengan harga dia. Tapi yang biasa, yang local products pun ada banyak pilihan juga. Pilih betul-betul. Kadang-kadang di rak clearance kalau untung ada barang yang elok lagi, boleh pilih. Harga memang terbabas boleh less sampai 70%-80%.

Ayam, daging dan ikan pulak, kalau pegi awal pagi masa baru buka atau lewat malam nak dekat tutup tu, akan ada less 30%-70%. Tapi yang dah siap pek lah. Saya paling rambang mata kalau ikan. Ikan tenggiri, jenahak, merah, kerapu.

Ikan lelong

Ikan-ikan mahal ni!

Kadang-kadang kepala ikan pun ada. Sotong, udang ada. Boleh la saya buat stok untuk 2-3 hari. Kalau simpan beku, alhamdulillah setakat ni 4-5 hari tu elok lagi. Tapi sebolehnya habiskan seawal mungkin la ye.

Ayam dan daging siap perap (marinated) pun ada. Sedap-sedap juga. Senang nak masak sebab dah siap perap. Lauk segera saya ni. Sama ada digoreng atau dipanggang, boleh terus makan gitu je atau dengan nasik atau pasta. Kalau untung, yang marinated ni pun akan ada diskaun juga, selalu dalam 30%-50%. Kan boleh jimat kat situ.

Ayam perap (marinated chicken)

Ok, itu cerita barang basah. Ni cerita masa nak bayar pulak.

Sebelum ni, memang biasa cashier akan tanya nak beg plastik ke tak. Yelah dia nak kena caj 20 sen setiap beg kan dan kalau kita nak, dia kena masukkan terus barang dalam beg plastik. Kali ni, cashier tu tanya nak beg plastik ke kotak.

Wah, ada kotak?

Kami laki bini macam terkagum kejap kat situ. Kotak tu rupanya dok tersusun elok depan kaunter, pilih la sendiri nak yang mana. Dan haruslah free, takde caj macam beg plastik.
Maka kami decide nak ambik kotak, hasben pilih kotak yang sederhana besar, yang agak kukuh. Senang, masukkan je semua barang yang kamu beli hari tu kat dalam tu. Maybe lepas ni cuma kena beringat bawak chiller bag kot, sebab barang basah tu bila letak dalam kotak, basah sikit la kotak tu.

Hasben rembat kotak Shiseido haha

We really love the idea of using a box instead of plastic bag!

Setakat ni, tak pasti lah kalau pasaraya lain ada buat macam ni juga. 

Ok, antara lain sebab berbaloi shopping di Aeon Maxvalu sebab setiap kali shopping, boleh dapat point (lebih kurang macam Tesco atau Mydin) so bab ni taklah special sangat kan. Hehe.

Cuma satu lagi kalau ada voucher Aeon, boleh guna kat sini sebab Maxvalu under Aeon jugak. Jadi jimat cash.

Dari segi suasana pasaraya, memang selesa lah sebab tak ramai. Nak shopping memang senang. Nak pilih-pilih barang pun selesa. Takdelah too crowded. Selain barang basah, barang kering, frozen, household semua pun ada. Yang imported ada, yang local pun ada. Pilih ikut suka (poket) kita.

Oklah setakat tu je yang saya boleh kongsi. Kalau nak cuba boleh la tapi cawangan Maxvalu mungkin tak banyak sangat, atau boleh sesekali cuba shopping di Aeon. Saya pun pegi sebab dekat, di Gamuda Walk, Kota Kemuning.

Cawangan Aeon Maxvalu yang lain, di Ampang, Desa Parkcity dan Damansara Damai.

Happy shopping lah ye!





26.10.16

Takziah: Kebakaran di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru



Takziah kepada semua anggota keluarga mangsa yang terlibat dalam kebakaran di Hospital Sultanah Aminah (HSA), Johor Bahru pagi tadi.

Sememangnya kebakaran yang berlaku di Wad Kritikal (ICU) kat hospital terbabit meninggalkan kesan yang mendalam bagi semua petugas kesihatan khususnya dan rakyat Malaysia amnya.


Gambar: beritaharian.com.my


Teringat lagi kunjungan saya ke Johor Bahru, sekitar tahun 2012, beberapa bulan selepas kahwin. Kira honey moon lah gitu. Saya teman suami ke UTM, untuk ambil transkrip ijazah. Alang-alang ke sana, kami bercuti terus lah.

Bandar JB memang sangat asing bagi saya. Saya tak pernah pun ke sana, itu lah pertama kali. Seronok jugalah, suami bawak je jalan-jalan ke tempat yang dia biasa pegi masa study dulu. Lebih kurang macam Penang juga pada pendapat saya dari segi kesibukan bandar tulah.

Kami menginap di Thistle Hotel, berhadapan HSA. Bangunan HSA memang lain sebab dindingnya merah, dari jauh pun nampak. Saya dari tingkap hotel tu dapat lihat yang HSA lebih kurang macam hospital-hospital lama yang lain, agak terhad tempat parking dan ruang hospital pun agak kecik. Macam Hospital Tuanku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang,  Hospital Pulau Pinang (HPP), Hospital Kuala Lumpur (HKL). Sekali pandang pun, memang nampak betapa lamanya HSA ni.


Gambar: thistle.com

 
Bila baca sejarah ringkas HSA di The Vocket, rupanya Wad ICU HSA adalah yang pertama di Malaysia. Memang lama sungguh.

Baca artikel tu kat SINI.

Kebakaran yang jadi tu, tak pastilah saya puncanya apa, tapi saya respect kat semua anggota Bomba dan Penyelamat, kakitangan HSA dan semua yang terlibat dalam operasi menyelamat tadi. Bukan senang nak selamatkan pesakit-pesakit dengan nak kena angkut sekali katil, ventilator, dan lain-lain equipment. Nurse pun ada yang tercedera parah, khabarnya.

Semoga diberi kekuatan kepada semua mereka yang diuji. Kita hanya mampu doakan dari jauh.