30.5.17
Dadih Oren dan Keladi
Kan akak dah stori sebelum ni, akak buat puding untuk moreh masjid?
Haa sebenarnya it's more to dadih (kalau ikutkan kat peket tu) dan bukan puding. Walaupun tekstur dia macam jeli pun ada. Puding pun ada. Dah entahlah. Janji sedap. Ehhh.
Akak dapat idea nak buat tu sebab biras pernah buat dulu masa ada makan-makan kat rumah mil. Senang dan kos pun tak besar sangat.
1 peket serbuk dadih tu dalam RM6 ke RM7 gitu. Brand NBI. Biras akak kata cari brand Happy Grass. Entah hasben akak tak jumpa pulak. Tapi corak peketnya macam sama je. Ke tukor nama? Entoh.
Lepas tu untuk 1 peket serbuk dadih kena guna 1 tin susu cair. Gula dalam 100 g. Air 3 liter. Boleh la dapat dalam 30 ke 40 bekas plastik yang kecik tu.
Sesuai la nak buat menu moreh.
Mula-mula akak buat tu nebes gak sebab takut tak jadi. Maklumlah ni first time. Tapi bila dah masuk fridge, dah memejal sikit, bila rasa... wah sedap jugok. Hihi
Anak-anak kemain seronok makan. Dah nampak benor ummi nye tak pernah buat. Haha
Hasben beli perisa oren, keladi dengan laici. Untuk dihantar ke masjid ni, akak buat perisa oren dengan keladi je. Laici tu lain kali buat.
So far sedap jugaklah. U ols pun boleh buat untuk berbuka ke moreh ke. Sejuk sejuk sedap.
Sekian laporan dadih. Haha!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Ada soalan? Komen di sini.