30.7.24

Siapa Suka Buah Ini?


Korang suka tak limau bali?

Akak sukaaaaaa!

Antara buah feveret Akak. Kalau di Aeon, memang biasanya beli. Akak sorang je makan. Anak-anak tak layannye. Pahit diorang kata 😄

Memanglah mula-mula manis manis masam, after taste dia pahit pahit kelat. Tu yang Akak suka, unik rasa dia.

Limau bali pun ada macam-macam jenis. Red Ruby la, Siam la apa entah lagi. Beza sikit je dari segi masamnya tu.


Biasanya buat salad atau kerabu, sesuai dan sedap sangat. Akak makan gitu je. Takpun cecah serbuk asam. Memang layan.

Kalau tengah diet, pun elok ni makan sebagai snek selain dibuat salad atau kerabu.



Like dan Follow Facebook Journey of Something untuk lebih update makan-makan dan masak-masak! 💖

29.7.24

Ayam Goreng Jugak yang Laku!

Ayam goreng paling laku kat rumah ni. Jadi kalau Akak buntu nak masak apa, memang menu nilah akhirnya sebab anak-anak dan bapaknya memang tak tolak punya 😁

Biasanya macam-macam style Akak perap ayam untuk goreng.

Ikut mood.

Ada hari, salut tepung segera.
Ada hari, goreng garam kunyit je.
Ada hari, perap dengan kiub halia, bawang cencang, serbuk kari, daun kari.
Ada hari lain, goreng garing dengan bawang putih banyak-banyak.


Lepas tu gandingkanlah dengan satu menu kuah.

Sup sayur ke, singgang ke, gulai ke.

Kadang-kadang makan dengan sambal dan ulam je. Lagi senang keje Akak. Hihi

Anak-anak tu kadang meratah je ayam, mana maunya nasi. Memang lajulah kalau ayam goreng ni. Apapun, selagi diorang nak makan, Akak masak je...




Like dan Follow Facebook Journey of Something untuk macam-macam lagi update tentang masak-masak! 💖

28.7.24

Menu Sihat: Ayam Bakar Rosemary & Ayam Kukus Kicap Halia

Sebenarnya nak buat menu sihat ni senang je. Biasanya tak guna banyak bahan pun. Dan tempoh masak pun sekejap je. Senang dan jimat masa.

Ni pertama kali Akak cuba masak Ayam Bakar Rosemary. Tengok resipi dalam majalah lama. Majalah Rasa tahun 2017. Hehe. Ringkas je dan semua bahan pun ada kat rumah. Bolehlah cuba kot-kot sedap.

Ayam Bakar Rosemary

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam, dipotong dua
2 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 sb serbuk kunyit*
1 sk garam*
1 sk lada hitam tumbuk
1 sk herba rosemary kering
1 sb madu


Cara masak:
1. Kisar bahan bertanda (*).
2. Lumur bahan kisar pada ayam dan perap kejap.
3. Panaskan air fryer suhu 180'C selama 5 minit. Lapikkan basket dengan kertas alas/aluminium foil.
4. Letakkan ayam dalam basket dan tabur lada hitam, rosemary dan madu.
5. Bakar selama 15-20 minit (bergantung kepada air fryer masing-masing).
6.  Terbalikkan ayam dan boleh tabur sikit lagi lada hitam, rosemary dan madu.
7. Boleh sapu sikit butter dan bakar lagi dalam 10-15 minit supaya dua-dua belah masak.



Versi ayam bakar Akak. Terlebih garing sikit.

Boleh makan dengan sos black pepper atau sos cili. Bahagian isi tu, kalau carik-carikkan, boleh buat inti sandwich, kebab atau wrap. Sedap sangat.

Satu lagi versi, kukus.

Ayam Kukus Kicap Halia

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
1 inci halia, hiris
3 bawang putih, cencang
1-2 sb kicap lemak manis
1 sk kicap cair
1 sk molasses/gula perang
Minyak bijan sikit
Lada sulah sikit
Cili padi (kalau suka)

Cara masak:
1. Panaskan air periuk kukus. Dah mendidih, masukkan ayam dengan hirisan halia.
2. Bancuh kicap, bawang putih, lada sulah.
3. Buka penutup periuk kukus, tuang sos kicap ke seluruh ayam. Tabur cili padi.
4. Sambung kukus dalam 5-10 minit lagi.
5. Boleh hidang panas-panas. Kalau suka, boleh tabur daun bawang. Lagi sedap dan wangi.




Selamat mencuba!


Like dan Follow Facebook Journey of Something untuk lebih banyak tips 💖

Follow IG journeykuruskakzek untuk pelbagai menu sihat.