Sebenarnya nak buat menu sihat ni senang je. Biasanya tak guna banyak bahan pun. Dan tempoh masak pun sekejap je. Senang dan jimat masa.
Ni pertama kali Akak cuba masak Ayam Bakar Rosemary. Tengok resipi dalam majalah lama. Majalah Rasa tahun 2017. Hehe. Ringkas je dan semua bahan pun ada kat rumah. Bolehlah cuba kot-kot sedap.
Ayam Bakar Rosemary
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam, dipotong dua
2 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 sb serbuk kunyit*
1 sk garam*
1 sk lada hitam tumbuk
1 sk herba rosemary kering
1 sb madu
Cara masak:
1. Kisar bahan bertanda (*).
2. Lumur bahan kisar pada ayam dan perap kejap.
3. Panaskan air fryer suhu 180'C selama 5 minit. Lapikkan basket dengan kertas alas/aluminium foil.
4. Letakkan ayam dalam basket dan tabur lada hitam, rosemary dan madu.
5. Bakar selama 15-20 minit (bergantung kepada air fryer masing-masing).
6. Terbalikkan ayam dan boleh tabur sikit lagi lada hitam, rosemary dan madu.
7. Boleh sapu sikit butter dan bakar lagi dalam 10-15 minit supaya dua-dua belah masak.
Versi ayam bakar Akak. Terlebih garing sikit.
Boleh makan dengan sos black pepper atau sos cili. Bahagian isi tu, kalau carik-carikkan, boleh buat inti sandwich, kebab atau wrap. Sedap sangat.
Satu lagi versi, kukus.
Ayam Kukus Kicap Halia
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
1 inci halia, hiris
3 bawang putih, cencang
1-2 sb kicap lemak manis
1 sk kicap cair
1 sk molasses/gula perang
Minyak bijan sikit
Lada sulah sikit
Cili padi (kalau suka)
Cara masak:
1. Panaskan air periuk kukus. Dah mendidih, masukkan ayam dengan hirisan halia.
2. Bancuh kicap, bawang putih, lada sulah.
3. Buka penutup periuk kukus, tuang sos kicap ke seluruh ayam. Tabur cili padi.
4. Sambung kukus dalam 5-10 minit lagi.
5. Boleh hidang panas-panas. Kalau suka, boleh tabur daun bawang. Lagi sedap dan wangi.
Selamat mencuba!
Follow IG journeykuruskakzek untuk pelbagai menu sihat.
No comments:
Post a Comment
Ada soalan? Komen di sini.