8.2.24

Tip Goreng Bihun Supaya Tak Hancur


Selalu kalau ada tetamu, menu kat rumah mak mentua mesti mi goreng. Bukan apa, senang. Dan kebanyakan orang pun makan je mi. Jadi boleh kata setiap kali ada tetamu yang tetiba call kata nak sampai, memang itulah menu pilihan.

Hari tu, ada mak-mak sedara nak datang. Mula-mula tu kitorang decide nak goreng mi juga. Tapi last-last akak cakap kat husband, buat bihun gorenglah pulak. Tukar selera.

Jadi akak tolong masakkan bihun goreng putih aka bihun goreng Singapore. 

Husband tolong gorengkan drumet ayam dan jejari ayam.




Bihun goreng putih ni akak selalu masak juga dulu kalau tetamu datang. Sebab akak suka bihun dan pada akak bihun macam ni, orang tua dan budak-budak pun boleh makan selain bahan dia mudah je. Cuma tricknya tu kena pastikan bihun tak hancur. Kalau tak, jadi lembik dan tak sedap.

Tip tak nak bihun hancur masa goreng:

Rendam bihun kering dalam air paip je. Cukup asal dah lembut sikit dan dah tukar warna putih. Kalau kering, warna putih kan? Ha lepas tu toskan. 

Kalau akak nak goreng, akak tak celur bihun tu, atau curah air panas ke, tak perlu. Sebab nanti bihun masuk kuali, dia akan lembut juga bila kena kuah rencah tu. 

Kalau keras sangat, tambah air dalam kuali je nanti. Itupun sikit-sikit je. Api kena kecil ke sederhana je. Kalau tak, nanti cepat hangit. 

Gaul-gaulkan bagi bihun bersalut semua rencah dan sekata. Yang ni memang mencabar sikit. 

Kalau banyak, lagi elok kalau pakai dua senduk (dua tangan). Kalau sikit dalam kuali kecik tu, sebelah je dah okey. 



Ini paling laku. Letak letak je lesap. Haha



Senang hidang dalam tray katering je. Agaknya bolehlah open order ye? Hehe



7.2.24

Menu Sihat: Roti Telur Goyang


Antara sarapan sihat yang akak suka, roti wholemeal dengan telur. Sayur tengoklah apa yang ada di rumah, biasanya paling kurang timun. Kadang-kadang daun salad. 

Telur goyang suku masak ni pun senang yakmat nak buatnya. Guna bekas kuning tu. Tinggal tuang air mendidih je, tunggu.

Ni agaknya air betul-betul baru mendidih, telur kuning dia well done wei. Haha

Roti wholemeal akak ambik sekeping je. Alaskan dengan timun, tomato, pecahkan telur suku masak kat atas. Tabur black pepper. Siap. Terpantas boleh makan.

Gini pun kenyang lama, alhamdulillah. Sebab wholemeal kan, ada sayur pulak. Telur tu kalau tambah 1 biji lagi lagi nyamannnn hahaha


6.2.24

Ini Baru Sarap! - Nurul Sate Batang Pinang, Kampung Tengah, Puchong


Kalau korang suka makanan Johor, boleh cuba kat Nurul Sate Batang Pinang ni.

Banyak bethol menu dia sampai taktau nak pilih apa. Tapi terpaksa juga pilih kan sebab lapar. Hehe

Ini set kacang pool. Memang feveret akak ni. Dulu-dulu susah nak cari. Sampai belajar buat sendirilah. Sekarang.... merata ada. Order jelaaa

 Kuah kacang pool tu sedap ada daging dan kacang kasar-kasar. Jadi bila kita cicah roti tu rasa puas makan.


Ni dia punya killer. Sate ayam dan daging. Pun puas makan sebab isi dia cukup rasa dan perapan, sejuk pun masih sedap (akak tapau). Kuah dia pun ok, tak pedas sangat cuma akak lagi suka kuah sate yang pekat sikit, baru cicah sate, kuahnya berpalut dan melekat. Timun dan bawang tak berapa fresh masa ni, mungkin baru defrost ke apa ke tak tau le. 


Lontong kering sambal paru. Boleh pilih rendang daging atau sambal sotong juga. Tak berapa minat menu ni. Saja nak cuba. Akak lagi suka lontong kuah je kot. Haha.


Laksa Johor pun ada, boleh tahan sedap cuma portion dia agak banyak. Boleh kongsi 1-2 orang. Kuah pekat dan cukup rasa. Gambar tak sempat ambik. Yang ini akak recommend untuk cuba. Sedap.

Kalau korang nak sarapan sini, bersedialah dengan tempat parking yang terhad dan tempat makan pun terhad juga. Sebenarnya tempat makan banyak juga tapi cepat penuh. Nak selesa, weekdays la kalau berkelapangan. Kalau weekend, sekitar jam 9-10 pagi memang penuh. Tu je nak cakap. Haha

Akak pernah pegi sarapan je. Tengah hari penah order delivery. So far banyak yang sedap. Korang cubalah.

nurul sate batang pinang, sate sedap puchong, sarapan puchong