7.2.24

Menu Sihat: Roti Telur Goyang


Antara sarapan sihat yang akak suka, roti wholemeal dengan telur. Sayur tengoklah apa yang ada di rumah, biasanya paling kurang timun. Kadang-kadang daun salad. 

Telur goyang suku masak ni pun senang yakmat nak buatnya. Guna bekas kuning tu. Tinggal tuang air mendidih je, tunggu.

Ni agaknya air betul-betul baru mendidih, telur kuning dia well done wei. Haha

Roti wholemeal akak ambik sekeping je. Alaskan dengan timun, tomato, pecahkan telur suku masak kat atas. Tabur black pepper. Siap. Terpantas boleh makan.

Gini pun kenyang lama, alhamdulillah. Sebab wholemeal kan, ada sayur pulak. Telur tu kalau tambah 1 biji lagi lagi nyamannnn hahaha


6.2.24

Ini Baru Sarap! - Nurul Sate Batang Pinang, Kampung Tengah, Puchong


Kalau korang suka makanan Johor, boleh cuba kat Nurul Sate Batang Pinang ni.

Banyak bethol menu dia sampai taktau nak pilih apa. Tapi terpaksa juga pilih kan sebab lapar. Hehe

Ini set kacang pool. Memang feveret akak ni. Dulu-dulu susah nak cari. Sampai belajar buat sendirilah. Sekarang.... merata ada. Order jelaaa

 Kuah kacang pool tu sedap ada daging dan kacang kasar-kasar. Jadi bila kita cicah roti tu rasa puas makan.


Ni dia punya killer. Sate ayam dan daging. Pun puas makan sebab isi dia cukup rasa dan perapan, sejuk pun masih sedap (akak tapau). Kuah dia pun ok, tak pedas sangat cuma akak lagi suka kuah sate yang pekat sikit, baru cicah sate, kuahnya berpalut dan melekat. Timun dan bawang tak berapa fresh masa ni, mungkin baru defrost ke apa ke tak tau le. 


Lontong kering sambal paru. Boleh pilih rendang daging atau sambal sotong juga. Tak berapa minat menu ni. Saja nak cuba. Akak lagi suka lontong kuah je kot. Haha.


Laksa Johor pun ada, boleh tahan sedap cuma portion dia agak banyak. Boleh kongsi 1-2 orang. Kuah pekat dan cukup rasa. Gambar tak sempat ambik. Yang ini akak recommend untuk cuba. Sedap.

Kalau korang nak sarapan sini, bersedialah dengan tempat parking yang terhad dan tempat makan pun terhad juga. Sebenarnya tempat makan banyak juga tapi cepat penuh. Nak selesa, weekdays la kalau berkelapangan. Kalau weekend, sekitar jam 9-10 pagi memang penuh. Tu je nak cakap. Haha

Akak pernah pegi sarapan je. Tengah hari penah order delivery. So far banyak yang sedap. Korang cubalah.

nurul sate batang pinang, sate sedap puchong, sarapan puchong







5.2.24

Labu Siam Tumis Udang Kering

Sepanjang lebih 40 tahun hidup ni, inilah pertama kali akak masak labu siam. Itupun masa beli, tak tahu pun apa bendanya, ingatkan macam labu air ke lobak putih ke sebab nak masukkan dalam kuah dal sayur. End up lepas dah Google macam tak sesuai nak masuk dalam kari dal. Jadi akak buat sup je, sedap rupanyaaaa

Anak akak pun cakap sedap. So next akak pi kedai Acheh akak beli lagi sebab nak cuba buat tumis pulak. Aduhhh memang sedap jugaaaa

Gitulah kan, kena berani mencuba dan rasa sendiri baru tahu.

Labu siam 

Ini ha labu siam tumis udang kering. Buat ratah je pun boleh. Makan dengan nasi pun boleh.

Labu siam, kari ayam

Hari tu akak makan dengan kari ayam. 

Labu siam ni, sebelum masak, rendam dulu dalam air garam untuk buang lendir dan getah dia tu. Masak pun takde lah lama sangat. Baru sedap crunchy gitu.

Akak cari resipi kat Cookpad. Banyak rupanya cara nak masaknya tapi yang paling sedap dibuat sup atau tumis ginilah. 

Khasiatnya korang boleh baca kat sini: Manfaat Labu Siam

Korang suka tak labu siam?


Gini ha rupanya. Macam jambu batu pun ada.