1.8.23

Cara Buat Nugget Homemade Simple


Lama dah niat nak buat nugget sendiri. Biaq pilah bodo bodo pun sebab sendiri nak makan kat rumah je. Hehe

Semalam dah keluarkan ayam cincang Ramly, mula-mula malas nak buat tapi mengenangkan dah defrost, ah teruskan sajalah.


Akak gaul ayam cincang tu dengan garam sikit, lada sulah, lada hitam kasar, perencah Hilal, mixed herbs. Gaul je sebati lepas tu tambah tepung jagung sikit sikit sampai kental sikit.

Then akak sudukan je masuk dalam muffin tray yang kecik, frozenkan.

Sebenarnya akak tak tau nak frozen dalam bekas apa. Itu je yang nampak, bolehlah. Tu yang bulat bulat rupanya tu.

Pagi ini akak defrost kan kejap, salut tepung, goreng.

Tepung salut tu, akak campur tepung jagung, tepung beras, tepung gandum, garam, lada sulah. Air sikit je, adunan sedikit pekat.

Goreng dalam minyak sederhana panas.

Siap!

Sedap juga. Lepas ni boleh buat nugget perisa lain pula. Buat patty burger pun boleh.

Mudahnya Tanam Ulam Raja Di Rumah

Tuai ulam raja kali pertama.

Hari tu suami beli anak pokok ulam raja, jadi Akak cuma maintain saja. Yang dah matang tu, Akak tuai buat makan.

Lebar lebar, besar.

Semalam makan dengan nasi, sambal ijo, telur dadar.

Senang ada ulam depan rumah, nak makan petik je. Tak payah masak sayur. Hehe



Sebelum ni pernah tanam juga ulam raja ni, tapi sebab beberapa hari tak siram, layu terus kering. Sayang betul.


Seronok tengok ada daun-daun baharu keluar. Akak spray baja yang beli kat Pasar Seksyen 6, Shah Alam. Elok keluar daunnya.


27.7.23

Prepping Ayam

Bila dah beli ayam seekor bulat macam ni kan, selalu macam mana korang prep?

Kalau akak, biasanya asingkan yang isi-isi dengan bahagian tulang-tulang.






Yang isi, sama ada dipotong filet (boleh celup tepung jadi chicken chop atau serbuk roti jadi chicken katsu). Isi juga kadang akak potong kecik-kecik, standby untuk buat rencah mi goreng ke, bihun goreng ke, tumis sayur ke.

Kadang isi ni sedap jugak direbus, lepas tu dibuat salad atau makan dengan sandwich.

Yang bahagian tulang pulak, kalau ayam kecik, tak potong dah. Kalau besar, potong dua lagi. 

Yang tulang-tulang macam kepak, thigh, drumstick, biasa sedap buat goreng-goreng.

Kadang tukar-tukar jugak.

Kepak + drumet = sup, tomyam, goreng tepung

Drumstick = goreng, sambal, masak kicap

Thigh, rib = berkuah macam kari, kurma, asam pedas, sup

Hati, pedal = goreng berempah, goreng kunyit, atau potong kecik buat rencah sayur goreng

Korang paling suka ayam masak apa?

Rumah akak paling laku, ayam goreng laa...