3.5.24

Makan-makan Raya Keluarga Besar


Selamat Hari Raya korang! Dah nak habis Syawal dah kan tapi biasalah Malaysia kan raya sebulan :D 

Berjodoh dengan orang Jawa, raya memang meriah ya. Saudara-mara ramai, lagi-lagi bila sepupu semua dah kahwin jadi rombongan raya pun dah boleh jadi macam rombongan kenduri!

Jadi, walaupun nak jamu saudara mara, dah macam open house dah ni ha.

Gitulah orang Jawa, sangat senang dan seronok menjamu makan pada tetamu. Lebih tak apa, jangan kurang atau tak cukup. Itulah yang Akak belajar sejak jadi menantu keluarga Jawa ni.

Ini antara menu yang dihidangkan. Ada yang MIL masak, ada yang SIL order. Ada yang kami beli aje buat tambah-tambah. Alhamdulillah habis, seronok tengok tetamu enjoy makan. Hilang penat tolong MIL masak. Hehe

Kami masak mi kari, lontong, sambal tumis, nasi impit, kuah kacang, daging masam manis, teh tarik, kopi o, sunquick oren dan ros laici.




Pulut panggang (kalau orang kampung Akak panggil pulut udang) dan agar-agar lumut. Pulut panggang memang sedap, pulutnya lembut dan intinya pun agak banyak dan kelapanya tak terlalu kering. Laku kerassss. Agar-agar pun sama. Secukup rasa.

Yang kuning tu talam Tokyo. Bawahnya sagu, atasnya kastard kot. Sedap kalau makan sejuk-sejuk. Kaler warna-warni tu kek marble, pun lakuuu. Bawah sekali terpaling laku - kek coklat moist leleh. Habissss.




 Aneka dessert. Ada brownies, tart telur, tart buah, pavlova (ini paling cepat habis).

Karipap pusing pun laju juga. Sedap kole kacang tu, tiap-tiap kali raya mesti adik ipar order. 




Roti jala kari ayam antara yang paling diserbu. Petang tu siap tambah order sebab dah habis licin. 

Mi kari pulak, MIL masak. Kisahnya kuah kari tu menyusut tapi lauk-pauk dalam tu banyak lagi. Fishball, fishcake, ayam, tauhu goreng tetamu tak kaut, diorang cedok kuah je heeee. So tambah kuah dengan tambahkan air, santan dan perasa. Cair sikit berbanding first round tapi tetap habis licin sampai ke titisan kari terakhirrrr. Alhamdulillah.




Jemput-jemput. Wajib buat ni kalau adik-beradik MIL datang. Pakat minat jemput-jemput ni. Padahalnya simple amat, hanya tepung gandum, telur, serbuk udang kering. Goreng panas-panas, cecah dengan sambal tumis atau kuah kacang. 

Alhamdulillah. Puas hati dapat jamu tetamu yang datang. Memang penat tapi itulah silaturahim dan makna berhari raya dan bersaudara. Semoga Allah ganjarkan pahala kepada tuan rumah yang bersusah payah dan juga tetamu yang sudi bertandang.



Like dan Follow Facebook: Journey of Something

No comments:

Post a Comment

Ada soalan? Komen di sini.