Apa saja yang mak kita masak walaupun yang seringkas mungkin mesti sedap di mulut kita. Makan bertambah. Pasti.
Lagi-lagi kalau mak masakkan apa yang kita suka.
Asam pedas ikan pari, contohnya.
Tapi versi arwah mak saya dengan versi mak mertua saya tak sama. Jauh berbeza sebab satu versi utara, satu versi selatan. Saya yang selama ni hanya tahu asam pedas adalah yang jenis rebus. Pernah cuba nak masak tapi tengok resipi jenis tumis. Baru saya tahu rupanya ada dua versi asam pedas
Walau apapun, kedua-duanya sama sedap. Kedua-duanya dimasak dengan ikhlas dan kasih sayang. Cukup rencah dan rasanya.
Walaupun masakan saya tak sesedap kedua-dua mak saya, tapi saya tetap akan usahakan supaya anak saya akan merasa sama macam yang saya rasa terhadap masakan mak-mak saya. Cuma perlu rajin untuk masak
Berbalik kepada asam pedas, bahan utama kan daun kesum dan bunga kantan. Daun kesum - saya suka baunya. Bau laksa. Bunga kantan... harga terkini RM4.90 sekuntum. Bayangkan naik 4, 5 kali ganda dek permintaan melebihi pengeluaran. Tapi nak jugak masak terpaksa la pejam mata.
Asam pedas, versi utara lebih sihat pada pandangan saya sebab teknik masaknya merebus. Tak diguna minyak. Asam pedas versi melaka/selatan jenis tumis. Tapi kedua-duanya ada kesedapan tersendiri. Kena pandai sesuaikan masam dan pedasnya yang mana kadang-kadang saya juga masih belajar nak imbangkan rasa masakan.
Jom sama-sama kita masak untuk keluarga kita. Walaupun ringkas, tak sempurna atau tidaklah sesedap mana, yang penting pahala untuk mak kerana sediakan makanan untuk keluarga juga satu ibadah. Serta mengeratkan kasih sayang keluarga selain makanan dimasak terjamin kebersihannya.
Amboi semerbak bau asam pedas mertua saya. Oklah nak berguru dengan beliau pula ni
No comments:
Post a Comment
Ada soalan? Komen di sini.