Bila dah beli ayam seekor bulat macam ni kan, selalu macam mana korang prep?
Kalau akak, biasanya asingkan yang isi-isi dengan bahagian tulang-tulang.
Yang isi, sama ada dipotong filet (boleh celup tepung jadi chicken chop atau serbuk roti jadi chicken katsu). Isi juga kadang akak potong kecik-kecik, standby untuk buat rencah mi goreng ke, bihun goreng ke, tumis sayur ke.
Kadang isi ni sedap jugak direbus, lepas tu dibuat salad atau makan dengan sandwich.
Yang bahagian tulang pulak, kalau ayam kecik, tak potong dah. Kalau besar, potong dua lagi.
Yang tulang-tulang macam kepak, thigh, drumstick, biasa sedap buat goreng-goreng.
Kadang tukar-tukar jugak.
Kepak + drumet = sup, tomyam, goreng tepung
Drumstick = goreng, sambal, masak kicap
Thigh, rib = berkuah macam kari, kurma, asam pedas, sup
Hati, pedal = goreng berempah, goreng kunyit, atau potong kecik buat rencah sayur goreng
Korang paling suka ayam masak apa?
Rumah akak paling laku, ayam goreng laa...