Throwback projek Abang Besar masa Tahun 6 dulu - tajuk Pengawetan Makanan.
Cikgu Sainsnya minta awetkan cili dan ikan, jadi kami sama-sama pegi shopping cili dan ikan gelama.
Kaedah pengawetan pertama: Pengeringan
Akak letak je atas tray macam ni untuk dikeringkan. Kena jemur tengah panas, tapi masa ni musim hujan dan banyak mendung. Kalau ada matahari terik tu, baru bawak keluar jemur bagi cepat kering. Kaedah ni dah tentulah nak hasilkan cili kering.
Kaedah pengawetan kedua: Penjerukan
Hiris cili, masukkan dalam bekas yang boleh ditutup. Tambah cuka, gula dan garam, pastikan cili terendam. Hasilnya cili jeruk. Sedap makan kuetiau goreng hehe
Cuka 1 cawan kot (anggaran)
Garam 1 sudu
Gula 2 sudu
Cili (kalau hijau lagi sedap) 2-3 batang
Kaedah pengawetan ketiga: Pembekuan
Isikan cili dalam plastik. Simpan dalam peti sejuk beku.
Bagus juga kaedah ni. Cili tahan lebih lama, cuma kalau nak guna, untuk hiris-hiris dia mudah hancur melainkan dihiris masa beku. Kalau dah defrost dia cepat lembik. Blend oklah.
Rupa ikan gelama kering. Banyak hari juga nak dapat ni sebab cuaca tak menyebelahi sangat. Cabarannya masa awal-awal tu banyak lalat dan mengundang semut. Jadi kena pantau lebih sikit.
Ikan yang dah disiang, buang isi perut dan dibelah tengah tu dilumur dengan garam yang banyak atau direndam dalam air garam (Akak tak ingat cara yang anak guna). Lepas tu keringkan, balik-balikkan supaya kering kat dua-dua permukaan.
Hasilnya sedap juga. Seronok dapat rasa ikan kering sendiri cuma itulah kalau musim panas terik memang berbaloilah ikan cepat kering.
Alhamdulillah selesai tugasan ni. AB kata siapa hantar cikgu akan bagi TP6 hehe
Akak pun syok sebab hasilnya boleh dimakan dan dimasak.
Like and Follow: Facebook Kak Zek untuk lebih banyak idea homeschooling anak!