26.7.25

Projek Sains Tahun 6, Pengawetan Makanan (Mengawet Cili dan Ikan)

Throwback projek Abang Besar masa Tahun 6 dulu - tajuk Pengawetan Makanan. 

Cikgu Sainsnya minta awetkan cili dan ikan, jadi kami sama-sama pegi shopping cili dan ikan gelama.




Kaedah pengawetan pertama: Pengeringan

Akak letak je atas tray macam ni untuk dikeringkan. Kena jemur tengah panas, tapi masa ni musim hujan dan banyak mendung. Kalau ada matahari terik tu, baru bawak keluar jemur bagi cepat kering. Kaedah ni dah tentulah nak hasilkan cili kering.




Kaedah pengawetan kedua: Penjerukan

Hiris cili, masukkan dalam bekas yang boleh ditutup. Tambah cuka, gula dan garam, pastikan cili terendam. Hasilnya cili jeruk. Sedap makan kuetiau goreng hehe

Cuka 1 cawan kot (anggaran)
Garam 1 sudu 
Gula 2 sudu
Cili (kalau hijau lagi sedap) 2-3 batang


Kaedah pengawetan ketiga: Pembekuan

Isikan cili dalam plastik. Simpan dalam peti sejuk beku. 

Bagus juga kaedah ni. Cili tahan lebih lama, cuma kalau nak guna, untuk hiris-hiris dia mudah hancur melainkan dihiris masa beku. Kalau dah defrost dia cepat lembik. Blend oklah.


Rupa ikan gelama kering. Banyak hari juga nak dapat ni sebab cuaca tak menyebelahi sangat. Cabarannya masa awal-awal tu banyak lalat dan mengundang semut. Jadi kena pantau lebih sikit.

Ikan yang dah disiang, buang isi perut dan dibelah tengah tu dilumur dengan garam yang banyak atau direndam dalam air garam (Akak tak ingat cara yang anak guna). Lepas tu keringkan, balik-balikkan supaya kering kat dua-dua permukaan. 

Hasilnya sedap juga. Seronok dapat rasa ikan kering sendiri cuma itulah kalau musim panas terik memang berbaloilah ikan cepat kering. 

Alhamdulillah selesai tugasan ni. AB kata siapa hantar cikgu akan bagi TP6 hehe

Akak pun syok sebab hasilnya boleh dimakan dan dimasak. 



Like and Follow: Facebook Kak Zek untuk lebih banyak idea homeschooling anak!

Secret Recipe Tetap Pilihan Menu Western Sedap, Berbaloi dan Halal

Tak sangka bertahan selama berbelas tahun menu Secret Recipe yang satu ni. Menu lain pun ada juga yang SR kekalkan tapi yang paling nostalgic, banyak kenangan dan unik di SR, antaranya ini --

Pan-grilled Fish with Lobster Sauce.



Akak biasa order ni sejak zaman bujang lagi, time gaji sesekali pegi makan ngan kawan-kawan. Memang sejak dulu Akak suka sebab lobster sauce tu sedappppp!

Sekarang boleh add on sauce... kotlah tak cukup kan. Memang ya pun sebenarnya, kalau add on ni lagi puas hati makan. Hehe

Husband order chicken chop, oklah sodap juge.




Aglio olio seafood. Ada mussel, udang, shimeji mushroom, sotong, tomato ceri. Agak pedas, untuk dewasa boleh. Untuk anak-anak yang tak makan pedas, kurang sesuai. Ni pun Akak suka. Tak berminyak sangat dan seafoodnya tak overcooked.




Ni anak punya selera. Buttermilk pasta. Tak ingat sama ada salted egg ke tidak. Dengan ayam crispy. Ala menu fusion ni. Not bad juga gravy buttermilk tu. Tapi Akak kurang minat, Akak cepat rasa muak makan benda creamy cenggini.




Ni Akak saja snap gambo ambik ilham menu kot nak masak sendiri kat rumah. Hehe. Mackerel memang Akak suka. Biasa jugak beli mackerel yang frozen tu, bolehlah cuba tiru menu ni. Nasi goreng Thai dengan mackerel gril.




Variasi salad. Pun sama, ambik gambar buat inspirasi buat salad sendiri kat rumah. 




Ni macam menarik, anak-anak mesti suka ni sebab crunchy crunchy kan. Biasa kita guna breadcrumbs kan, boleh try cornflakes pulak.

Haa meleleh air liur tak? Silalah ke Secret Recipe yang terdekat. Hihi




Like dan Follow: Facebook Kak Zek untuk lagi tempat makan sedap dan best!

25.7.25

Menu Western Style Kampung, Ayam Goreng Crispy Panas-Panas di Pizza Dapur Fatisa, Puchong

Mula dengan gerai di food court, sekarang dah ada kedai sendiri!

Bermula dengan jual pizza kemudian dessert, sekarang dah ada banyak menu dah.

Pizza Dapur Fatisa ni, Akak dah biasa pegi sejak dia meniaga di Bistari Street lagi. Masa tu anak-anak balik mengaji, selalu jugak singgah sini nak makan pizza. 

Pizza dia jenis roti lembut, topping pun sedap. Anak-anak selalu pilih Pizza All Cheese, alhamdulillah puas hati makan, cheesenya banyak.

Lepas dah pindah keluar, kedai ni buka kedai di Kg Seri Aman, tak jauh pun dari tapak asal tu. Tapi kat kedai ni, Akak tak pernah singgah, sampailah dia pindah lagi sekali ke kedai yang lebih besar seberang jalan je daripada kedai sebelum tu.

Setakat ni dah 2 kali singgah, lepas anak balik sekolah, lunch kat sini.

Sekarang dah tambah menu, selain pizza, ada set western dan nasi. Nak kupi-kupi pun boleh. Kalau yang nak lepak-lepak, dessert pun ada.




Akak dengan husband yang tekak Melayu ni, order nasi ayam crispy dengan sambal penyet. Sambal dia boleh tahan, taklah berdesing sangat atau berminyak. Pedas pedas manjah je gitu. Akak suka portion nasi macam ni, cuma portion ayam je rasa macam tak cukup. Hehe dasar suka meratah lauk...



Ayam crispy dihidang panas-panas, ada sekali sup kosong dan daun salad.



Portion ayam crispy yang ni besor sikit. Hehe



Yang ni deep fried chicken chop. Ok je sedap cuma Akak tak suka sos cheese dan mayo drizzle atas ayam camtu. Kalau letak asing, lagi bagus. Fries agak sikit tapi oklah untuk Akak yang tak minat sangat fries. Inipun anak-anak yang 'curi' makan.




Tadaaaaa! Pizza All Cheese saiz regular kot ni. 6 slices. Doh dia lembut gebu gebas macam roti ban. Kena makan panas-panas baru sedap.



Yang ni grilled chicken chop. Dibagi sekali 2 batang sosej, fries dan salad simple. Pun sama, Akak prefer kalau sos mayo dan cheese tu diletak asing. Kalau letak tepi pun ok asalkan bukan kat atas ayam. Ayam gril dengan sos black pepper pun cukup rasa, lagi sedap rasanya kalau tak bercampur dengan sos-sos kat atas tu...



Nahhh burger ayam crispy siap pisau cucuk kat tengah lagi. Hati-hati kalau makan dengan anak-anak, takut dibawak bergurau pulak pisau tu. Ayam crispy dia sedap. Anak punya, sos apa pun tak nak. 



Antara menu yang ada. Ada lagi menu western lain. Lupa pulak nak ambik gambar menu sebelah.

Makanan semua okey, alhamdulillah sesuai untuk tekak orang Melayu yang nak makan western tapi tak over sangat, memang kena selera. Cuma tempoh nak serve makanan ambik masa sikit, mungkin sebab nak goreng ayam panas-panas dan fresh, jadi sabar jap menunggu ya.


Kalau nak cuba pizza dan menu western style kampung, support peniaga Muslim, boleh singgah:

Pizza Dapur Fatisa
144A-5, Jalan Berkat, Kampung Seri Aman, 47150 Puchong, Selangor
(Sebelah kedai Sri Aman Stationery dan Chai Guan Hardware)
Facebook: Dapur FATISA

Waktu operasi tak silap Akak, start jam 11 pagi sampai malam. Jadi boleh makan tengah hari, minum petang dan makan malam.

Like dan Follow: Facebook Kak Zek untuk lagi banyak tempat makan sedap dan best.