27.7.25

Khasiat Daun Kari untuk Yang Ada Masalah Diabetes, Pencernaan dan Uban, Bagus untuk Wanita Hamil Juga

Korang panggil daun ni apa?

Daun kari ke daun karapole?

Akak membesar dengan karapole tapi sejak dok area Selatan ni jadilah daun kari. Hehe

Karapole tu sebutan orang Utara. Daun yang kita selaluuuu sangat jumpa. Dan bau dia sangatlaaaaaah sedap!

Rupa-rupanya selain sebagai penambah aroma dalam kari, daun kari juga sangat banyak khasiat yang mungkin sebahagian kita tak perasan.

Jadi yang menanam pokok kari tu, untung sangat tau.




Ni kenangan zaman dulu kala. Nak masak kari, ayam goreng berempah, Akak petik je dalam pasu sendiri kat Kebun Koridor.

Sekarang pun pokoknya ada lagi, masih tumbuh berdiri cuma banyak penyakit dan kurang zat sebab lama terabai. Daun-daun bertompok-tompok, warna keperangan entah penyakit apa.

Akak kurang motivasi nak berkebun lepas episod kucing melepaskan tinja dalam pasu... tapi tengok dia ni masih hidup, mungkin Akak akan jaga dia balik.

Ni gambar masa membesar sihat. Daun pun tak berhenti keluar. Wangi jeee

===============================================================


Okey, sedikit fakta tentang daun kari yang Akak petik daripada buku 202 Khasiat Herba ditulis oleh Sabda. S, terbitan Alaf 21. 


Nama saintifik: Murraya koenigii
Bunga: Warna putih berbentuk loceng
Buah: Bujur warna hijau, merah bila masak


Nak tengok gambar bunga dan buah pokok kari, klik blogpost Nur Hafizah Sharudin.
Akak pun first time tengok bunga dan buah pokok kari ni.


Khasiat dan cara menggunakan daun kari untuk mengatasi beberapa masalah kesihatan 

(Sumber: Blog Herba Tihara)


1. Dijadikan tonik untuk menguatkan perut, menguatkan keupayaannya serta mengatasi masalah penghadaman

2. Digunakan sebagai laksatif (julap) lemah untuk masalah sembelit

3. Mencegah uban, menghitamkan rambut

4. Merawat bengkak-bengkak dan lebam
Caranya: Pupukkan daun kari yang telah dilumatkan (dijadikan pes) pada bahagian yang bermasalah

5. Merawat sakit buah pinggang
Caranya: Perah air daripada akarnya kira-kira 3 sudu makan dan campurkan dengan 1 gelas air dan minum

6. Masalah loya dan pening akibat makan lemak berlebihan
Caranya: 1 sudu teh jus daun kari segar campur 1 sudu teh jus limau nipis , diminum

7. Penawar cirit-birit dan buasir
Caranya: 1 sudu teh jus daun kari campur madu, diminum

8. Mengurangkan masalah diabetes
Caranya: Minum air rebusan kulit batang pokok kari yang dikeringkan

9. Mengurangkan risiko diabetes akibat keturunan dan kegemukan
Caranya: Makan 10 helai daun pucuk muda setiap hari selama 3 bulan - dijadikan ulam

10. Merawat gigitan serangga dan haiwan berbisa
Caranya: Didihkan buah dengan minyak kelapa sampai kehitaman, hancurkan dan sapu tempat bermasalah

11. Dipatuk ular (rawatan awal sebelum ke hospital)
Caranya: Minum campuran daun kari dikisar dengan kunyit hidup dan garam

12. Tonik rambut (hitamkan rambut dan cegah uban)
Caranya: 1 sudu minyak kelapa campur 1 genggam daun kari, masak hingga hangus. Sapu pada rambut

13. Mengurangkan loya dan pening-pening pada wanita hamil
Caranya: Jus daun kari + 2 sudu teh jus limau nipis + 1 sudu teh gula, diminum

14. Melegakan sembelit
Caranya: Rendam daun kari dalam air panas. Campurkan madu dan diminum

Untungkan kalau ada pokok kari kat rumah? Nak guna bila-bila pun boleh, petik je.

*Info tambahan*
Kalau tak boleh tanam, tapi nakkan batang pokok kari, boleh cuba cari di Pasar Tani atau Pasar Pagi, ada penjual tawarkan daun sekali dengan batang. 



Like dan Follow: Facebook Kak Zek untuk lebih info tentang hobi berkebun dan pokok-pokok.

26.7.25

Projek Sains Tahun 6, Pengawetan Makanan (Mengawet Cili dan Ikan)

Throwback projek Abang Besar masa Tahun 6 dulu - tajuk Pengawetan Makanan. 

Cikgu Sainsnya minta awetkan cili dan ikan, jadi kami sama-sama pegi shopping cili dan ikan gelama.




Kaedah pengawetan pertama: Pengeringan

Akak letak je atas tray macam ni untuk dikeringkan. Kena jemur tengah panas, tapi masa ni musim hujan dan banyak mendung. Kalau ada matahari terik tu, baru bawak keluar jemur bagi cepat kering. Kaedah ni dah tentulah nak hasilkan cili kering.




Kaedah pengawetan kedua: Penjerukan

Hiris cili, masukkan dalam bekas yang boleh ditutup. Tambah cuka, gula dan garam, pastikan cili terendam. Hasilnya cili jeruk. Sedap makan kuetiau goreng hehe

Cuka 1 cawan kot (anggaran)
Garam 1 sudu 
Gula 2 sudu
Cili (kalau hijau lagi sedap) 2-3 batang


Kaedah pengawetan ketiga: Pembekuan

Isikan cili dalam plastik. Simpan dalam peti sejuk beku. 

Bagus juga kaedah ni. Cili tahan lebih lama, cuma kalau nak guna, untuk hiris-hiris dia mudah hancur melainkan dihiris masa beku. Kalau dah defrost dia cepat lembik. Blend oklah.


Rupa ikan gelama kering. Banyak hari juga nak dapat ni sebab cuaca tak menyebelahi sangat. Cabarannya masa awal-awal tu banyak lalat dan mengundang semut. Jadi kena pantau lebih sikit.

Ikan yang dah disiang, buang isi perut dan dibelah tengah tu dilumur dengan garam yang banyak atau direndam dalam air garam (Akak tak ingat cara yang anak guna). Lepas tu keringkan, balik-balikkan supaya kering kat dua-dua permukaan. 

Hasilnya sedap juga. Seronok dapat rasa ikan kering sendiri cuma itulah kalau musim panas terik memang berbaloilah ikan cepat kering. 

Alhamdulillah selesai tugasan ni. AB kata siapa hantar cikgu akan bagi TP6 hehe

Akak pun syok sebab hasilnya boleh dimakan dan dimasak. 



Like and Follow: Facebook Kak Zek untuk lebih banyak idea homeschooling anak!

Secret Recipe Tetap Pilihan Menu Western Sedap, Berbaloi dan Halal

Tak sangka bertahan selama berbelas tahun menu Secret Recipe yang satu ni. Menu lain pun ada juga yang SR kekalkan tapi yang paling nostalgic, banyak kenangan dan unik di SR, antaranya ini --

Pan-grilled Fish with Lobster Sauce.



Akak biasa order ni sejak zaman bujang lagi, time gaji sesekali pegi makan ngan kawan-kawan. Memang sejak dulu Akak suka sebab lobster sauce tu sedappppp!

Sekarang boleh add on sauce... kotlah tak cukup kan. Memang ya pun sebenarnya, kalau add on ni lagi puas hati makan. Hehe

Husband order chicken chop, oklah sodap juge.




Aglio olio seafood. Ada mussel, udang, shimeji mushroom, sotong, tomato ceri. Agak pedas, untuk dewasa boleh. Untuk anak-anak yang tak makan pedas, kurang sesuai. Ni pun Akak suka. Tak berminyak sangat dan seafoodnya tak overcooked.




Ni anak punya selera. Buttermilk pasta. Tak ingat sama ada salted egg ke tidak. Dengan ayam crispy. Ala menu fusion ni. Not bad juga gravy buttermilk tu. Tapi Akak kurang minat, Akak cepat rasa muak makan benda creamy cenggini.




Ni Akak saja snap gambo ambik ilham menu kot nak masak sendiri kat rumah. Hehe. Mackerel memang Akak suka. Biasa jugak beli mackerel yang frozen tu, bolehlah cuba tiru menu ni. Nasi goreng Thai dengan mackerel gril.




Variasi salad. Pun sama, ambik gambar buat inspirasi buat salad sendiri kat rumah. 




Ni macam menarik, anak-anak mesti suka ni sebab crunchy crunchy kan. Biasa kita guna breadcrumbs kan, boleh try cornflakes pulak.

Haa meleleh air liur tak? Silalah ke Secret Recipe yang terdekat. Hihi




Like dan Follow: Facebook Kak Zek untuk lagi tempat makan sedap dan best!