Korang panggil daun ni apa?
Daun kari ke daun karapole?
Akak membesar dengan karapole tapi sejak dok area Selatan ni jadilah daun kari. Hehe
Karapole tu sebutan orang Utara. Daun yang kita selaluuuu sangat jumpa. Dan bau dia sangatlaaaaaah sedap!
Rupa-rupanya selain sebagai penambah aroma dalam kari, daun kari juga sangat banyak khasiat yang mungkin sebahagian kita tak perasan.
Jadi yang menanam pokok kari tu, untung sangat tau.
Ni kenangan zaman dulu kala. Nak masak kari, ayam goreng berempah, Akak petik je dalam pasu sendiri kat Kebun Koridor.
Sekarang pun pokoknya ada lagi, masih tumbuh berdiri cuma banyak penyakit dan kurang zat sebab lama terabai. Daun-daun bertompok-tompok, warna keperangan entah penyakit apa.
Akak kurang motivasi nak berkebun lepas episod kucing melepaskan tinja dalam pasu... tapi tengok dia ni masih hidup, mungkin Akak akan jaga dia balik.
Ni gambar masa membesar sihat. Daun pun tak berhenti keluar. Wangi jeee
===============================================================
Okey, sedikit fakta tentang daun kari yang Akak petik daripada buku 202 Khasiat Herba ditulis oleh Sabda. S, terbitan Alaf 21.
Nama saintifik: Murraya koenigii
Bunga: Warna putih berbentuk loceng
Buah: Bujur warna hijau, merah bila masak
Nak tengok gambar bunga dan buah pokok kari, klik blogpost Nur Hafizah Sharudin.
Akak pun first time tengok bunga dan buah pokok kari ni.
Khasiat dan cara menggunakan daun kari untuk mengatasi beberapa masalah kesihatan
(Sumber: Blog Herba Tihara)
1. Dijadikan tonik untuk menguatkan perut, menguatkan keupayaannya serta mengatasi masalah penghadaman
2. Digunakan sebagai laksatif (julap) lemah untuk masalah sembelit
3. Mencegah uban, menghitamkan rambut
4. Merawat bengkak-bengkak dan lebam
Caranya: Pupukkan daun kari yang telah dilumatkan (dijadikan pes) pada bahagian yang bermasalah
5. Merawat sakit buah pinggang
Caranya: Perah air daripada akarnya kira-kira 3 sudu makan dan campurkan dengan 1 gelas air dan minum
6. Masalah loya dan pening akibat makan lemak berlebihan
Caranya: 1 sudu teh jus daun kari segar campur 1 sudu teh jus limau nipis , diminum
7. Penawar cirit-birit dan buasir
Caranya: 1 sudu teh jus daun kari campur madu, diminum
8. Mengurangkan masalah diabetes
Caranya: Minum air rebusan kulit batang pokok kari yang dikeringkan
9. Mengurangkan risiko diabetes akibat keturunan dan kegemukan
Caranya: Makan 10 helai daun pucuk muda setiap hari selama 3 bulan - dijadikan ulam
10. Merawat gigitan serangga dan haiwan berbisa
Caranya: Didihkan buah dengan minyak kelapa sampai kehitaman, hancurkan dan sapu tempat bermasalah
11. Dipatuk ular (rawatan awal sebelum ke hospital)
Caranya: Minum campuran daun kari dikisar dengan kunyit hidup dan garam
12. Tonik rambut (hitamkan rambut dan cegah uban)
Caranya: 1 sudu minyak kelapa campur 1 genggam daun kari, masak hingga hangus. Sapu pada rambut
13. Mengurangkan loya dan pening-pening pada wanita hamil
Caranya: Jus daun kari + 2 sudu teh jus limau nipis + 1 sudu teh gula, diminum
14. Melegakan sembelit
Caranya: Rendam daun kari dalam air panas. Campurkan madu dan diminum
Untungkan kalau ada pokok kari kat rumah? Nak guna bila-bila pun boleh, petik je.
*Info tambahan*
Kalau tak boleh tanam, tapi nakkan batang pokok kari, boleh cuba cari di Pasar Tani atau Pasar Pagi, ada penjual tawarkan daun sekali dengan batang.
Like dan Follow: Facebook Kak Zek untuk lebih info tentang hobi berkebun dan pokok-pokok.