2.3.24

Nasi Campur Restoran Mariah, PJS



Hari tu masa balik dari KL, nak singgah lunch tempat-tempat hot semua payah nak parking. Maklumlah lunch hour. Kitonyo pun nak sibuk menyelit jugaaa hehe

Pusing punya pusing, cari punya cari, last last dah masuk highway terus on the way balik dah. Macam frustlah sikitkan tapi tiba-tiba kat highway, suami kata exit jelah kat PJS, ada je kedai makan sedap.

Dulu Akak keja area PJS tu, jadi adalah a few kedai makan yang memang dah biasa. Saja kona, tengok-tengok dah lain dah rupa area situ tapi kedai makan yang dok biasa tapau dulu tu masih ada.





Salah satunya Restoran Mariah ni. Kedai mamak yang selalu akak tapau sarapan. Suami akak paling suka rendang daging. Masa kami sampai tu agak lewat dah tapi lauk-lauk ada lagi lah. Akak dan suami makan nasi campur. Anak-anak order megi goreng, memang itulah dia kalau ke kedai mamak. Ishhhh


Akak ambik lauk ayam goreng, sayur campur, peria goreng telur, kuah kari dengan bendi.

Suami akak ambik rendang daging dan ayam goreng (tiada dalam gambar).

Dulu masa sarapan, meriah betol sini. Nasi goreng saja ada beberapa jenis, yang merah, putih, kampung. Mi goreng, bihun goreng, megi goreng, kuetiau goreng semua ada. Lauk-pauk pun ada yang dah keluar awal pagi. Nasi lemak, nasi putih pun ada. Itu yang kadang dulu akak tapau siap-siap sekali lunch. So tak payah keluar dah. Makan kat cubicle je.

Lauk-pauk dia, sedap-sedap juga. Kari ikan, ayam, daging. Sayur-sayur pun banyak gak pilihan. Rambang mata juga dulu nak pilih yang mana. Lagi-lagi yang baru keluar panas-panas tu kan. Sayang sikit masa singgah ni dah lewat, lauk yang tinggal apa adanya jelah.

Sebenarnya nak tapau Popia Kak Raja juga tapi masa lalu tu tak buka pulak. Suami paling minat popia tu. Memang sedap gile cuma tak tau operation hour nya. Asal lalu je selalu tutup jeeee

Mengimbau pulak tetiba kat tempat keja lama. Tinggal kenangan. PJS tu pun dah makin meriah dan sibuk nampaknya. Bila-bila senang nanti boleh akak pegi lagi. Hehe




Sambal Sushi King - Pedas, Sedap, Penuh Rasa, Harus Cuba!


Korangggggggg...

Kalau makan di Sushi King, tolonglah order sambal ni. Sedap wehhhhh!

 
Kitonyo peminat pedas, wojiblah makan susyi pun nak cecah sambal. Hehe



Mula-mula wonder jugalah, sambal kat Sushi King ni sambal macam mana eh? Orang Jepun makan sambal meh?

Tapi sebab ini SK di Malaysia ye, terpaksa masukkan dalam menu kot ye hiiii

Sambalnya macam cili goreng garing, macam chilli oil gitu. Tapi boleh tahan pedas ye, so sedap!

Akak tak pasti sangat tu udang geragau atau ikan bilis yang jenis halus tu. Tapi flavourful dan balance rasa cili dengan bawang putih tu.

Kalau order main menu macam rice bowl ke, memang ngam la nak tambah ni sebab kalau kari Jepun tu kan plain rasanya (menurut tekak menantu Jawa). Boleh topup dengan sambal ni.

Kalau korang ke SK, jangan lupa order ni sekali tau. Side dish - sambal.

Agaknya kalau dibuat packaging cantik-cantik, jual ni bagus juga. Heheee *mengharap*

Recommended! 

Menu Diet Tersedap Sepanjang Zaman: Singgang Ikan Kembung

Akak kalau rasa kurang selera makan, nak masak cepat - inilah dia menu yang paaaaling akak suka.

Singgang!

Paling suka singgang ikan. Dah lah senang masak, sedap, sihat pulak tu.


Sejak ikut resipi singgang Khairulaming, memang akak love sangat menu ni. Kalau tak, sebelum ni akak buat asam pedas utara (asam rebus) atau pindang je. Tapi singgang ni lagiiii senang dan tahap nak menghirup kuah tu lagi next level! Haha bahaya betol, macam mana nak diet?

Jenis masakan rebus gini, akak suka guna ikan yang isi pejal sikit so tak mudah hancur. Ikan mabong ke, selar yang besar sikit. Paling biasa orang guna tuna atau tongkol. Memang sedap teruk.

Kadang tu nak cepat, akak tambah je sayur terus dalam tu. Bendi ke terung ke tomato ke. 

Cecah pulak dengan sambal belacan ke budu. Ya Allah, jenuh nak tahan tangan nak cedok nasi tambah! Kekekee

Ni kalau buat sahur pun sedap gila. Hirup kuah singgang panas-panas. 

Akak suka yang masam sikit, tak terlalu pedas. Ishh kecur air liur pulak.