2.3.24

Sambal Sushi King - Pedas, Sedap, Penuh Rasa, Harus Cuba!


Korangggggggg...

Kalau makan di Sushi King, tolonglah order sambal ni. Sedap wehhhhh!

 
Kitonyo peminat pedas, wojiblah makan susyi pun nak cecah sambal. Hehe



Mula-mula wonder jugalah, sambal kat Sushi King ni sambal macam mana eh? Orang Jepun makan sambal meh?

Tapi sebab ini SK di Malaysia ye, terpaksa masukkan dalam menu kot ye hiiii

Sambalnya macam cili goreng garing, macam chilli oil gitu. Tapi boleh tahan pedas ye, so sedap!

Akak tak pasti sangat tu udang geragau atau ikan bilis yang jenis halus tu. Tapi flavourful dan balance rasa cili dengan bawang putih tu.

Kalau order main menu macam rice bowl ke, memang ngam la nak tambah ni sebab kalau kari Jepun tu kan plain rasanya (menurut tekak menantu Jawa). Boleh topup dengan sambal ni.

Kalau korang ke SK, jangan lupa order ni sekali tau. Side dish - sambal.

Agaknya kalau dibuat packaging cantik-cantik, jual ni bagus juga. Heheee *mengharap*

Recommended! 

Menu Diet Tersedap Sepanjang Zaman: Singgang Ikan Kembung

Akak kalau rasa kurang selera makan, nak masak cepat - inilah dia menu yang paaaaling akak suka.

Singgang!

Paling suka singgang ikan. Dah lah senang masak, sedap, sihat pulak tu.


Sejak ikut resipi singgang Khairulaming, memang akak love sangat menu ni. Kalau tak, sebelum ni akak buat asam pedas utara (asam rebus) atau pindang je. Tapi singgang ni lagiiii senang dan tahap nak menghirup kuah tu lagi next level! Haha bahaya betol, macam mana nak diet?

Jenis masakan rebus gini, akak suka guna ikan yang isi pejal sikit so tak mudah hancur. Ikan mabong ke, selar yang besar sikit. Paling biasa orang guna tuna atau tongkol. Memang sedap teruk.

Kadang tu nak cepat, akak tambah je sayur terus dalam tu. Bendi ke terung ke tomato ke. 

Cecah pulak dengan sambal belacan ke budu. Ya Allah, jenuh nak tahan tangan nak cedok nasi tambah! Kekekee

Ni kalau buat sahur pun sedap gila. Hirup kuah singgang panas-panas. 

Akak suka yang masam sikit, tak terlalu pedas. Ishh kecur air liur pulak.




Baja Kulit Telur dan Kulit Bawang

Korang rajin berkebun tak?

Akak taklah rajin sangat tapi ada lah sikit pokok yang selalu guna untuk masak - daun karapole (kari), daun limau purut, daun pandan, daun kunyit.

Sebagai pengguna telur yang tegar, memang banyaklah kulit telur terbuang. Akak terbaca yang kulit telur bagus sangat dibuat baja pokok. Jadi setiap kali akak pecahkan telur, akak akan asingkan dan keringkan. Bila dah banyak, akak blend halus, simpan dalam bekas. Bila nak guna, cedok dan tabur je dalam pasu. 

Sebelum ni, malas blend. Akak hancur-hancurkan je tapi itulah nutriennya lambatlah masuk ke tanah tu. Orang kata blend halus sampai jadi serbuk lagi mudah resap. So akak pun blendlah.

Hati-hati blend tau sebab dia jadi berhabuk, terbatuk-batuk u ols.





Kulit telur ni kaya kalsium. Jadi baik sangat untuk pertumbuhan pokok yang sihat dan kuat. Boleh baca khasiat kulit telur untuk pokok di SINI

Kulit bawang pun katanya bagus juga dibuat baja. Tapi akak selalu lupa nak kumpul. Kopek bawang terus buang ke tong sampah. Ini adalah sikit akak simpan.

Kalau baca di SINI, katanya rendam kulit bawang tu, lepas tu ambil air rendaman tu buat siram pokok. Bolehlah akak cuba lepas ni.



Banyak lagi sisa buangan rumah yang boleh dikitar semula jadi baja. Air basuhan beras dan ikan pun bagus. Tapi akak selalu lupa nak kumpul. Sayang, kan?

Boleh jimat beli baja, dalam masa yang sama mengurangkan sampah yang dijana di rumah.