1.8.23

Mudahnya Tanam Ulam Raja Di Rumah

Tuai ulam raja kali pertama.

Hari tu suami beli anak pokok ulam raja, jadi Akak cuma maintain saja. Yang dah matang tu, Akak tuai buat makan.

Lebar lebar, besar.

Semalam makan dengan nasi, sambal ijo, telur dadar.

Senang ada ulam depan rumah, nak makan petik je. Tak payah masak sayur. Hehe



Sebelum ni pernah tanam juga ulam raja ni, tapi sebab beberapa hari tak siram, layu terus kering. Sayang betul.


Seronok tengok ada daun-daun baharu keluar. Akak spray baja yang beli kat Pasar Seksyen 6, Shah Alam. Elok keluar daunnya.


27.7.23

Prepping Ayam

Bila dah beli ayam seekor bulat macam ni kan, selalu macam mana korang prep?

Kalau akak, biasanya asingkan yang isi-isi dengan bahagian tulang-tulang.






Yang isi, sama ada dipotong filet (boleh celup tepung jadi chicken chop atau serbuk roti jadi chicken katsu). Isi juga kadang akak potong kecik-kecik, standby untuk buat rencah mi goreng ke, bihun goreng ke, tumis sayur ke.

Kadang isi ni sedap jugak direbus, lepas tu dibuat salad atau makan dengan sandwich.

Yang bahagian tulang pulak, kalau ayam kecik, tak potong dah. Kalau besar, potong dua lagi. 

Yang tulang-tulang macam kepak, thigh, drumstick, biasa sedap buat goreng-goreng.

Kadang tukar-tukar jugak.

Kepak + drumet = sup, tomyam, goreng tepung

Drumstick = goreng, sambal, masak kicap

Thigh, rib = berkuah macam kari, kurma, asam pedas, sup

Hati, pedal = goreng berempah, goreng kunyit, atau potong kecik buat rencah sayur goreng

Korang paling suka ayam masak apa?

Rumah akak paling laku, ayam goreng laa...


21.7.23

Masak Petola pun Tak Reti?

Teringat dulu masa awal-awal kahwin, ada percubaan nak masak petola. Kan sedap buat sup letak suun semua tu. Pecah pulak telur sebiji, tambah carrot bagi colourful... peh sedap ooo.

Yang Akak tau, sebelum masak, petola ni nak kena dibuang kulit kerasnya dulu. Kan bentuk dia macam gear, bulat dan bergigi. Haa yang bergigi tulah kita nak buang.

Lantas sebagai isteri dan ibu mitali (nak claim mithali macam tak berapa layak), Akak caras hampir semua kulit keras tu. Ha lega hati Akak. Baru la senang masak cepat lembut (kata Akak dalam hati).

Dah dimasak tengok, eh huduh bethol!

Udah kenape la aku gi potong semua kulit, bila dimasak habih kecut rupanya. Haha.

Rupanya nak kupas kulit petola pun kena ada skil jugak ye tuan-tuan dan puan-puan.

Kupas memanjah je pakai peeler. Jangan gigih sangat wei. Kupas yang tajam-tajam tu aje dah la. Nanti barulah jadi bentuk macam rupa ini ha.


Kan comey sikit tu. 

Bila dah masuk dalam sup nanti, dah masak, tak adalah dia kecut lantas buruk rupanya. Kulit keras tu fungsinya nak bagi bentuk kat petola tu. Jadi ngko janganlah nak bergigih kupas sampai tinggal lapisan putih tu aje!

Well, lesson learnt. Lepas tu Akak dah pandailah.

Dan satu lagi, tak boleh potong nipis sangat, ngko bukan hiris timun ye anak-anak. Tebal sangat pun tak boleh karang dah jadi terung pulak. Habih nak potong macam mana?

Yang sedang-sedang saja... yang pentingggggg dia setiaaaaa. Tiber.

Setakat ni Akak tak pernah lagi buat petola masak lain selain sup. Tapi pernah tengok Khairulaming buat petola goreng. Haaa next level tau. Nanti Akak nak cubalah. Kena korek dulu videonya tu, zaman tok nadok ha.

Gamak petola celup tepung, petola balado, sambal tumis petola sedap tak u ols? Muahahahaha

Eh korang pandai ke tu kupas petola? Hihi