Lepas Zohor tadi, siap-siap masak nasi dan modify sambal tu sebab husband kata sambal tu a bit masam. So sis masak semula dan tambah beberapa bahan.
Sajalah nak share cara sis buat nasi lemak di rumah ni. Kot nak try, silakan.
Nasi Lemak Minyak Kelapa
2 cawan beras
1 labu bawang besar merah, dihiris halus
1 inci halia, diketuk
1 sudu kecil biji halba
1 sudu besar minyak kelapa dara
4 helai daun pandan, disiat dan disimpul
Sedikit garam
Basuh beras, masukkan air secukupnya, masukkan semua bahan lain. Kacau sikit bagi rata. Masak dengan rice cooker macam biasa.
Sambal Tumis/Sambal Nasi Lemak Memang Meow
1 botol sambal
1 sudu kecil serbuk belacan bakar
1-2 sudu besar gula perang
1 labu bawang besar, dipotong bulat
Sedikit air
Sedikit garam
Panaskan kuali, masukkan sikit air. Masukkan sambal. Kacau rata. Tambah belacan, bawang besar, gula, garam. Dah mendidih, tutup api.
Dah siap, hidangkanlah dengan kangkung celur, ikan bilis dan kacang tanah digoreng dengan air fryer.
Kali ni saya makan dengan ikan goreng air fryer. Sedappp!
Satu yang sis perasan, bila takde hidang kuih muih, laku nasi. Kalau tak, tak berusik sebab masing-masing kenyang minum air dan makan kuih. Jadi hari ni semua kena makan nasi terus masa berbuka.
Takdelah dah nak tido sebok lapar. Huhu
Selamat berpuasa semua! Alhamdulillah selesai 12 Ramadan.