29.6.22

Menu Berbuka Mudah: Nasi Lemak Minyak Kelapa, Sambal Memang Meow dan Ikan Goreng Air Fryer

Pikir punya pikir, hari ni buat nasi lemak jelah untuk berbuka. Sambal tumis aka sambal nasi lemak ready to eat ada stok kat rumah, beli di kedai Memang Meow. Tinggal masak nasi lemaknya saja.

Lepas Zohor tadi, siap-siap masak nasi dan modify sambal tu sebab husband kata sambal tu a bit masam. So sis masak semula dan tambah beberapa bahan.

Sajalah nak share cara sis buat nasi lemak di rumah ni. Kot nak try, silakan.


Nasi Lemak Minyak Kelapa

2 cawan beras
1 labu bawang besar merah, dihiris halus
1 inci halia, diketuk
1 sudu kecil biji halba
1 sudu besar minyak kelapa dara
4 helai daun pandan, disiat dan disimpul
Sedikit garam

Basuh beras, masukkan air secukupnya, masukkan semua bahan lain. Kacau sikit bagi rata. Masak dengan rice cooker macam biasa.

Sambal Tumis/Sambal Nasi Lemak Memang Meow

1 botol sambal
1 sudu kecil serbuk belacan bakar
1-2 sudu besar gula perang
1 labu bawang besar, dipotong bulat
Sedikit air
Sedikit garam

Panaskan kuali, masukkan sikit air. Masukkan sambal. Kacau rata. Tambah belacan, bawang besar, gula, garam. Dah mendidih, tutup api.


Dah siap, hidangkanlah dengan kangkung celur, ikan bilis dan kacang tanah digoreng dengan air fryer. 

Kali ni saya makan dengan ikan goreng air fryer. Sedappp!

Satu yang sis perasan, bila takde hidang kuih muih, laku nasi. Kalau tak, tak berusik sebab masing-masing kenyang minum air dan makan kuih. Jadi hari ni semua kena makan nasi terus masa berbuka.

Takdelah dah nak tido sebok lapar. Huhu

Selamat berpuasa semua! Alhamdulillah selesai 12 Ramadan.

17.1.22

Lauk Kenduri Tapau

Syoknya dapat makan nasi kenduri! Sejak PKP dah dilonggarkan ni, barulah boleh buat majlis kahwin.

Dapatlah merasa lauk kenduri setelah sekian lama.





Akak memenuhi jemputan sepupu yang buat majlis meraikan dua anaknya yang menikah 2 tahun lepas. Diorang menikah masa awal PKP dulu, jadinya dah setahun lebih majlis tertangguh. Masing-masing pun dah ada sorang anak dah.

Jadinya, bersanding dengan anaklah.

Akak sampai masa majlis baru selesai. Sebelum tu hadir ke majlis lain. Apapun memang gitu dah matlamatnya, kalau terlewat pun tak apa sebab yang penting dapat jumpa tuan rumah sepupu tu yang dah lama tak jumpa.

Pengantin-pengantin pun dah pegi outdoor photography masa kami sampai. Tak sempat jumpa pun. Pelamin pun dah habis bungkus dah haha!

Tapi tuan rumah dah siapkan makanan dalam bekas untuk tapau. Jadi, kami bawak balik hotel makan nasi kenduri. Hihi

Gitulah. Kenduri ni untuk meraikan saudara. Masing-masing pun masih jaga SOP. Syukur Allah izinkan kami sampai juga. Mudah-mudahan silaturrahim ini berpanjangan.

*Asbab makan lauk kenduri ni, salah satunya filet ikan goreng tepung. Ya ampun punya sedap! Sejak tu selalu buat. Anak suka makan. Maka dah pandai beli filet ikan frozen, senang keje akak nak masak ikan takde tulang. Ngeee

Nasi Kuning Sabah di Citarasa D'Bayu, Sg Buloh


Ada satu hari tu, tak berapa rajin nak masak jadi kita order je kat Grab. Berkenan tengok menu Nasi Kuning ni, jadi kita cubalah.

Huiii tak mengecewakan!

Sedap juga. Ala nasi lemak, lauknya pun macam nasi lemak juga.

Kami order NK ayam goreng, ayam sambal, ikan tongkol goreng, rendang ayam.

Orang-orang Sg Buloh boleh la cuba. Cari di Grab untuk makan tengah hari. Kedainya akak tak tahu kat mana. Hehe

Nasi Kuning Sabah
Citarasa D'Bayu