Saya bukan orang Jawa tapi saya berjodoh dengan anak orang Jawa Maka secara automatiknya saya tetap akan beraya cara Jawa tiap-tiap tahun. Apa yang special nya raya Jawa? Dah tentulah makanan Jawa yang sedap air tangan mak mertua saya. Sehari sebelum raya, mak selalunya dah siap masak semua dah. Memang tak tunggu malam raya baru nak masak semua kecuali kuah lodeh. Last day puasa tu selalunya kami akan berbuka lauk raya dah. Menu WAJIB raya kat rumah mertua saya: Rendang ayam Daging masak masam manis* Kuah kacang Nasi impit Lemang Kuah lodeh Sambal goreng Jawa* Sambal tahun* Pecal Menu yang bertanda (*) tu takde la wajib. Kalau mak larat atau abah yang masak, maka muncul la menu-menu tersebut. Macam tahun ni, ada daging masam manis (signature dish Wak Saiful - abah mertua saya) dan sambal tahun perut lembu. Kuah kacang signature dish mak mertua. Sedap gila. Saya tak belajar buat lagi tu. Dah 4 kali raya jadi menantu beliau dah ni Ish list down menu pun terasa kecur a...
Everything worth sharing, it's here.