7.8.24

Menu Kurus: Ikan Kukus Kicap Halia


Antara menu feveret Akak, ikan kukus. Ikan apa-apa pun, Akak suka dikukus. Tapi yang paling sedap menuruut tekak Akak, ikan siakap. Sedap betoll

Ni ikan merah, Akak kukus dengan kicap halia je. Serai letak sikit nak hilangkan bau hanyir tu. 



Goreng sayur, brokoli, carrot, kacang buncis, fish cake. Brokoli dan carrot tu pun akak kukus dulu bagi lembut sikit. So masa goreng tu letak last dan masak sekejap saja. Lagi sedap.


Makan dengan nasi suku dan kurma. Ni masa berbuka puasa hari tu. Alhamdulillah.



Like dan Follow Facebook Journey of Something untuk lebih banyak menu kurus!

Best Juga Sarapan Santai di 7-Eleven

Sesekali sarapan dalam 7-E ni best juga cuma tahan ke tak tahan aircond jelah. Hari tu sajalah ubah angin sarapan kat luar. Lagipun sementara nak tunggu supermarket depan 7-E tu buka, sapedek la dulu.

Akak pilih sandwich dan susu coklat. 

Sandwich toast tuna mayo and cheese + susu coklat Farm Fresh.

Okeylah. Sarapan on the go. Dulu masa kerja, Akak suka sarapan camni sebab mudah dan cepat. Makan kat ofis je. Kadang dalam kereta je dah selesai. Haha





7-E pun dah letak meja untuk makan/minum. Cuma tulah, kecik je mejanya dan tak banyak. Ikut nasiblah. Pernah Akak nak masuk makan tapi fully occupied. Kalau makan pun, tak boleh lah nak berlama-lama. Dah selesai tu keluarla sebab customer lain pulak nak duduk kan.

Kadang ada yang order makanan panas-panas macam pastry ke air panas ke. Sesuai la duduk situ jap minum-minum sebelum gerak gi kerja.

Selain 7-E, Family Mart pun sama. Cuma itulah, dah habis makan, jalanlaa jangan melepak pulak, orang lain pun nak makan jugak. Hehe



Like dan Follow Facebook Journey of Something untuk lebih banyak update makan-makan.

6.8.24

Kerutub Ayam yang Jarang Terjadi


Akak jarang masak kerutub. Sejujurnya Akak tak reti pun masak, makan tau lah. Hehe

Tapi Akak suka cuba. Hari tu saja beli 1 peket rempah kerutub Tok Ma. Memang saja buat standby.

Akhirnya termasak jua bila tengok bahan-bahan semua ada.



Baru Akak tau kerutub ni masaknya tak payah tumis pun. Dah macam kari Bangla pun ada. Gaul ayam dengan rempah-rempah then biar je masak sampai pecah minyak. Punyalah senang.

Cuma mungkin santan Akak letak sikit sangat atau terlebih air jadi kuahnya macam pucat je. Atau tak cukup kerisik, entahlah.

Tapi not bad jugalah rasanya. Boleh cuba lagi lepas ni sebab senang!

Gandingkan dengan acar timun, air lada/sambal belacan fuhhh sedap weiiiii



Like dan Follow Facebook Journey of Something untuk macam-macam lagi kisah masak-masak!